شغل آشپز حرفه ای در رستوران ها، رستوران هتل ها، کشتی های تفریحی، نیروهای مسلح و در شرکت های پیمانکاری پذیرایی دیده می شود. مسئولیتها و عناوین شغلی بسته به نقش خاص، نوع آشپزی و ماهیت محل کار متفاوت است.
با توجه به زمان و فشار مورد نیاز شغل، برای یادگیری، پیشرفت و موفقیت خود به سطحی از تعهد شخصی و شغلی نیاز خواهد داشت. عناوین شغل آشپز حرفه ای می تواند عناوین آشپز خردسالان، آشپز مهمانی، سرآشپز و ... داشته باشد.
به عنوان یک آشپز حرفه ای، باید موارد زیر را در نظر بگیرید:
حقوق و دستمزد بسته به نوع و محل کار به طور قابل توجهی متفاوت است. به عنوان مثال، یک آشپز در یک رستورانی که در یکی از مناطق خوب شهر قرار گرفته کار می کند، در مقایسه با آشپزی که در رستوران های پایین شهر کار می کند، درآمد بیشتری خواهد داشت. به همین ترتیب، یک آشپز در یک رستوران فست فود به احتمال زیاد دستمزد کمتری نسبت به یک آشپز رستوران غذاهای سنتی خواهد داشت. همچنین در بعضی از مکانهای پذیرایی، مانند آشپزخانه های کوچکتر، ممکن است از شما به عنوان یک آشپز عمومی استفاده شود.
ساعتهای کاری صاحبان شغل آشپز حرفه ای بسته به نقش و شرایطی که در آن کار می کنند، بسیار متفاوت است. بسته به ماهیت شغل ممکن است مجبور شوند شبها یا آخر هفته یا تعطیلات رسمی کار کنند. باید گفت در صنعت رستوران، انجام کار تمام وقت معمول است. بعضی از آشپزها یک هفته کاری استاندارد 40 ساعته دارند.
برخی دیگر دستورالعمل زمان کار را درنظر می گیرند، این بدان معنی است که حداکثر قرارداد کار برای شما 48 ساعت در هفته است. البته می توان با انجام اضافه کاری درآمد بیشتری هم داشته باشید. کار معمول 48 تا 60 ساعت در هفته برای برخی از آشپزها امری عادی است.
برای آشپز حرفه ای شدن نیاز به مدرک ندارید. با این حال، مدارک مرتبط با هنرهای آشپزی یا آشپزی حرفه ای به شما کمک می کند دانش و مهارت های پایه را کسب کنید. هرچند در شغل آشپز حرفه ای تجربه اهمیت زیادی دارد، اما آشپزی نوعی تخصص و نیازمند کسب دانش لازم است.
در سال دوم دبیرستان میتوان وارد رشته آشپزی مدارس کاردانش شد و ادامه تحصیل داد. در دانشگاه علمی و کاربردی نیز می توان در مقطع کارشناسی رشته آشپزی و یا رشته مدیریت هتلداری دانشگاههای دیگر به تحصیل پرداخت.
همچنین با شرکت در دوره های آشپزی آموزشگاههای فنی و حرفه ای، می توان مدارک معتبر دریافت کرد. مدارک سازمان فنی و حرفه ای ایران اعتبار بین المللی داشته و در کشورهای بسیاری مورد پذیرش است.
مهارت های لازم برای شغل آشپز حرفه ای
شما به عنوان آشپز حرفه ای باید مهارت های زیر را داشته باشید:
صاحبان شغل آشپز حرفه ای باید علاقه به انجام کار آشپزی داشته باشند. البته علاقه و سختکوشی در هر کاری شما را به موفقیت می رساند.
پخت غذا، انتخاب درست مواد اولیه، طراحی مناسب و جذاب منوی غذا، همگی باید با عشق و علاقه انجام شود. روحیه همکاری و کار تیمی و توانایی مدیریت آشپزخانه و پرسنل و تهیه غذاهای خوشمزه و با کیفیت و همچنین مقرون به صرفه و از همه مهم تر جلب رضایت مشتری و رسیدن له درآمدهای بسیار زیاد از ویژگی های صاحبان شغل آشپز حرفه ای است.
از خصوصیات مهم در این حرفه دقیق بودن و برخورداری از قدرت تمرکز بالاست. آشپز باید همه چیز را کنترل کند و به همه امور رستوران و یا آشپزخانه اهمیت بدهد. دسترسی به اطلاعات کافی و دقیق از فعالیت ها و روند کارها به او کمک می کند تا تصمیم های بهتری بگیرد و وظایف مسئولیت های خود را به درستی انجام دهد.
یافتن کار روزمره، نیمه وقت یا فقط آخر هفته ها به عنوان آشپز در یک رستوران می تواند کار ساده ای باشد. اگرچه ممکن است بتوانید در نقشی مشابه در جای دیگری تا حدودی درآمد بیشتری کسب کنید، اما کار در یک آشپزخانه معتبر، مقدماتی در زمینه اصول اولیه برای شما فراهم می کند و شما را به داشتن عادت های مناسب در کار سوق می دهد، که سرمایه گذاری خوبی برای آینده شما خواهد بود. با توجه به ماهیت شغل، کسب تجربه عملی در محل کار اتفاق می افتد.
ممکن است پیشرفت در حرفه خود به عنوان یک آشپز بدون هیچ آموزشی چالش برانگیز باشد. برخی از صاحبان شغل آشپز حرفه ای به نوعی دوره های کارآموزی را گذرانده اند. کارآموزی غالباً به سمت دائمی منجر می شود.
فرصت های آموزشی بسته به محل کار متفاوت خواهد بود. یک رستوران بزرگ زنجیره ای یا یک آشپزخانه خیلی بزرگ می تواند با برگزاری دوره های آموزشی، تغییرات اساسی در نحوه عملکرد و دانش آشپزان بوجود آورد. این درحالی است که رستوران های مستقل و یا قست فودی ها به احتمال زیاد آموزش های محل کار را به صورت غیررسمی تر ارائه می دهند. زمینه های اصلی آموزش در راستای رسیدن به شغل آشپز حرفه ای عبارتند از:
به عنوان یک کارآموز، معمولاً در بخشهای مختلف آشپزخانه تجربه کسب خواهید کرد. در این موقعیت کسی بصورت اختصاصی به شما کمک می کند. در رستوران، این فرد احتمالاً آشپز مهمانی ها یا کسی شبیه به آن خواهد بود.
در این شغل شما باید اطلاعات لازم در مورد تجهیزات یک رستوران را بشناسید و به مدیریت رستوران مشاوره های تخصصی بدهید. ارائه اطلاعات درست به خرید ماشین آلات و تجهیزات متناسب و مقرون به صرفه منجر می شود.
صاحبان شغل آشپز حرفه ای باید به عنوان یک راهنما در رستوران و مجموعه آشپزخانه عمل کنند و در حل مشکلات به صاحب رستوران کمک کنند و در جهت افزایش کیفیت رستوران تلاش کنند. رعایت اصول بهداشتی و جلوگیری از اسراف و هدر رفتن مواد غذایی از دیگر ویژگی هایی است که باید یک آشپز حرفه ای داشته باشد.
با توجه به گستردگی آشپزی ها در این حرفه، معمولا صاحبان شغل آشپز حرفه ای در طول زندگی حرفه ای خود با کار در آشپزخانه های مختلف این کار را می آموزند. بعد از مدتی ممکن است تصمیم بگیرند که نقش فعلی خود را برای یک چالش جدید در همان آشپزخانه یا موقعیتی مشابه در یک محیط دیگر رها کنند.
بسته به فرصت شغلی موجود برای شما و اهدافی که دارید، ممکن است برای دسترسی به فرصتی که دنبال آن هستید، نیاز به سفر یا حتی تغییر مکان داشته باشید.
با مطالعه بیشتر در دانشگاه، مانند اخذ یک مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد، می توانید یک متخصص تغذیه یا رژیم درمانی شوید. گزینه دیگر این است که به عنوان یک معلم فناوری غذا / آشپزی یا بازرس، و یا یک ارائه دهنده دوره های آموزشی کار کنید.
صاحبان شغل آشپز حرفه ای به دلیل برخورداری از تجربه و دانش قابل توجه در زمینه غذا، مهارت های رهبری و بودجه بندی، می توانید به یک سرآشپز اجرایی تبدیل شوید، اما این کار به زمان و تعهد نیاز دارد. با تجربه و شناخت قابل توجه، شما می توانید یک آشپز خصوصی شوید که در عروسی ها و دیگر رویدادها غذا تهیه می کند.
سایر چشم اندازهای شغلی عبارتند از:
برای موفقیت در این موقعیت ها به مهارت های سازمانی، خودانگیزشی و عزم راسخ عالی نیاز دارید.
تیم مهرگان ورک در جمع آوری و انتشار مطالب مربوط به شغل آشپز حرفه ای نهایت تلاش خود را کرده تا اطلاعات مفید و مناسبی را برای شما عزیزان فراهم کند. شما عزیزان می توانید به راحتی و در مدت زمان کوتاهی این مطلب را مطالعه کنید. در صورت داشتن هرگونه سوال می توانید با کارشناسان این تیم تماس گرفته و پاسخ های مناسب دریافت کنید.