شغل وکیل، با داشتن سابقه ای طولانی، از جایگاه اجتماعی بالایی در میان دیگر مشاغل برخوردار است. وکیل در واقع نماینده فردی است که از او وکالت دارد تا به موضوعی مشخص رسیدگی کرده و به نتیجه برسد. طبق قانون مدنی، وکالت قراردادی میان دو طرف در انجام کاری مشخص است.
وکالت را باید نوعی مشاوره درنظر گرفت؛ در واقع نوعی مشاوره حقوقی و علاوه براین نمایندگی مراجع در دادگاه و مراجع قضایی است. وکلا در این دادگاه ها براساس قانون به دفاع از مراجع یا موکل خود میپردازند. شغل وکیل وکلا عناوین مختلفی دارد که در ادامه به آنها اشاره میشود:
وظایفی که برای صاحبان شغل ملزم به انجام آنها هستند، در ادامه آورده شده است:
کسانی که به دنبال شغل وکالت هستند، باید در رشته های زیر تحصیل کرده باشند:
صاحبان شغل وکیل با نسبت به موضوعات زیر تسلط و دانش کافی داشته باشند:
این شغل از مشاغلی است که همواره با چالش همراه است و صاحبان آن همیشه باید با مسائل و پیچیدگی های زیادی درگیر باشند. در ادامه به برخی از این پیچیدگی ها اشاره شده است:
در دستیابی به جایگاه شغل وکیل، فارغ التحصیلان رشته حقوق و یا رشته های مرتبط دیگر باید در آزمون وکالت دادگستری شرکت کرده و بعد از قبولی دوره کارآموزی خود را در کانون های وکالت گذرانده و با کسب تجارب لازم پروانه وکالت دریافت کرده و سپس می توانند کار خود را به عنوان وکیل شروع کنند. در این راستا می توانند دفتر وکالت خود را تاسیس کرده و به صورت مستقل شروع به دریافت پرونده ها و بررسی آن ها کنند.
آزمون وکالت دادگستری در پاییز هرسال برگزار می شود. همچنین آزمون دیگری هم توسط وکلای قوه قضائیه برگزار می شود. متقاضیان واجد شرایط می توانند در آزمون شرکت کرده و بعد از موفقیت در آن و مصاحبه های شفاهی، به آن ها پروانه کارآموزی وکالت داده می شود. وکلای کارآموز معمولا وکیل پایه دو هستند.
البته کسانی که سوابق کاری در زمینه های حقوقي و قضائي دارند، نیازی به گذراندن دوره كارآموزي نیستند و بعد از قبولی در آزمون وکالت دادگستری پروانه پايه يك وكالت دادگستري دریافت می کنند. لازم به ذکر است تسلط بر قوانین، برخورداری از روابط عمومی و جسارت در موفقیت شغل وکیل نقشی اساسی دارند.
در شهرهای بزرگ ایران مانند شهر تهران، به دلیل تمرکز فعالیت های مختلف اقتصادی و تجاری، صاحبان شغل وکیل از بازار کار بهتر و مناسبتری برخوردارند. البته با پیچیده تر شدن امور و متاسفانه به دلیل وجود مشکلات خانوادگی و دعواهای حقوقی در شهرهای کوچک نیز شاهد گسترش و پررنگ شدن این شغل هستیم.
بنابراین باید گفت که موفقیت شغل وکیل بیشتر به مهارت های فردی و ارتباطی و میزان تسلط و تخصص فرد بستگی دارد.
درآمد صاحبان این شغل تا حد زیادی به خود فرد بستگی دارد؛ به این معنا که میزان تسلط و تخصص بر مباحث و موضوعات حقوقی و برخورداری از مهارت های ارتباطی حرفه ای و توانایی شناسایی افراد ذینفع در هر پرونده تاثیر بسزایی در موفقیت شغلی و کسب درآمدهای بالا دارد.
در کشور شاهد وکلایی هستیم که که در یک دانشگاه و در یک شهر و در یک حوزه تخصصی فعالیت دارند، اما از نظر درآمدی کاملا متفاوت هستند. بنابراین نباید از نقش مهارتهای فردی و توانمندی های ارتباطی و شخصیتی در موفقیت شغل وکیل غافل شویم. البته میزان درآمد بستگی به تعداد پرونده های ارجاعی و میزان تعرفه های کانون وکلا دارد.
آزمون MBTI بر اساس نظریه انواع روانشناختی است که توسط بنیانگذار مشهور روانشناسی تحلیلی، کارل یونگ توصیف شده است. MBTI نشان می دهد که چگونه مردم جهان اطراف خود را درک می کنند و از طریق ترجیحات روانشناختی مختلف تصمیم گیری می کنند که میتوان در مسیر موفقیت صاحبان شغل وکیل از آن استفاده شود. این آزمون افراد را به یکی از 16 نوع روانشناختی ممکن تقسیم می کند که از چهار جفت مخالف زیر اخذ شده است:
برون گرایی (E) یا درون گرایی (I) - آیا نگرش شما از عمل و دنیای بیرونی رفتار، افراد و چیزهای دیگر انرژی می گیرد یا نگرش شما از دنیای داخلی ایده ها و تأملات خودتان انرژی می گیرد؟
سنجش (S) یا شهود (N) - آیا شما اطلاعات را از طریق موارد عینی، ملموس و قابل درک و از طریق حواس پنجگانه خود درک و جمع آوری می کنید، یا اینکه از طریق نظریه ها و اصول اساسی، اطلاعات را درک و جمع آوری می کنید و کمتر به حواس پنجگانه اعتماد دارید؟
تفکر (T) یا احساس (F) - آیا شما بر اساس آنچه منطقی و پایبند به مجموعه ای از قوانین معین است قضاوت می کنید و تصمیم می گیرید، یا اینکه بر اساس سازگاری با شرایط و رسیدن به نوعی تعادل و با در نظر گرفتن نیازهای همه افراد درگیر، قضاوت و تصمیم گیری می کنید؟
قضاوت (J) یا ادراک (P) - آیا ترجیح می دهید به صورت سازمان یافته و ساختاریافته (قضاوت بر اساس تفکر یا احساس) زندگی کنید، یا اینکه زندگی خودجوش و بدون محدودیت (درک بر اساس حس یا شهود) را ترجیح می دهید؟
طبق مطالعه ای که توسط لری ریچارد در سال 1993 انجام شد، متداول ترین تیپهای شخصیتی برای شغل وکیل عبارتند از:
در حالی که کمترین تیپ های شخصیتی برای شغل وکیل شامل موارد زیر هستند:
31 درصد از کل صاحبان شغل وکیل مورد بررسی، درونگرا محسوب می شوند، در حالی که 41 درصد از کل وکلا ترجیح می دهند از طرق منطقی به مشکلات نزدیک شوند و به روشی ساختارمند زندگی کنند. این نتایج با توجه به کتاب های وکالت، تعجب آور نیست و از زمانی که صنعت حقوقی در برابر تغییرات مقاومت کرده است، تغییر چندانی نکرده است - اگرچه جالب است که ببینیم پویایی شخصیت افراد در شغل وکیل چگونه با توجه به اختلالات و تغییرات فناوری اخیر، در آینده تغییر می کند.
حوزه حقوقی آمریکا در آوریل 2020، 68000 از صاحبان شغل وکیل را از دست داد. با این حال، 5000 شغل جدید در نوامبر 2020 به این حوزه اضافه شد و به نظر می رسد با بهبود مستمر شرایط، بازار کار حقوقی کند پیش می رود.
صاحبان شغل وکیل در مارس 2020 بالغ بر 1،160،300 نفر بوده اند. در آوریل 2020، کل مشاغل حقوقی به 1،092،300 کاهش یافت. بازار کار حوزه حقوقی هنوز کاملا بهبود نیافته است و حدود 32200 شغل با اشتغال پیش از همه گیری فاصله وجود دارد.
وکیل آمریکایی گزارش داد که سال 2021 شاهد ترکیبی از استخدام ها و اخراج ها خواهد بود. گرچه این بهترین خبری نیست که وکلای بیکار و دانشجویان حقوق می توانند دریافت کنند، باید گفت رشد کند دلیل برای امیدواری است.
چشم انداز شغل وکیل از 2019 تا 2029 چهار درصد اعلام شده است که تقریباً به اندازه همان متوسط سرعت رشد دیگر مشاغل است.
COVID-19 در سال 2020 روندهای استخدامی را کند کرد. شرکت های حقوقی مجبور به توقف کارهایشان شدند. با این حال، پس از موج اولیه در حوزه حقوقی، شرکت های حقوقی دوباره استخدام برای شغل وکیل را از سر گرفتند. بازگشتن به شرایط قبل از کرونا و بدست آوردن 68000 شغل از دست رفته، مطمئنا زمانبر است.
گروه مهرگان ورک تمام تلاش خود را در جمع آوری و ارائه اطلاعات کامل و جامع در زمینه های مختلف انجام می دهد. امید است شما عزیزان با مطالعه مطالب جواب های مناسبی برای سوالات خود دریافت کنید. در صورت داشتن سوال و ابهام می توانید با کارشناسان این تیم تماس بگیرید.