رشته مهندسی صنایع یکی از رشته های پرکاربرد و محبوب در جامعه است. این رشته مجموعی از مهارت ها و دانش ها است که لازمه هر شغلی می باشد. این رشته به عنوان ارتباطی میان بخش مدیریت یک پروژه و بخش عملیاتی است.
رشته مهندسی صنایع، برخلاف دیگر گروه های مهندسی با عامل انسانی سر و کار دارد و برای افزایش میزان بهره وری در تلاش است. علاقه مندان به رشته صنایع می توانند با قبولی در کنکور سراسری ریاضی و فیزیک به تحصیل آن بپردازند.
پس از گذراندن سنوات تحصیلی، مهندسان صنایع باید توانسته باشند مهارت های لازم برای این حوزه شغلی را کسب کنند. از جمله توانایی های یک مهندس صنایع پس از فارغ التحصیلی از رشته مهندسی صنایع می توان به موارد زیر اشاره کرد:
یکی از وظایف رایج مهندسان صنایع تحلیل کردن است تا بتوانند راه حل های نوآورانه ای ایجاد کرده و سبب بهره وری چندین برابری شوند.
از مشاغل بسیار پردرآمد مهندسان صنایع می توان به کنترل کیفیت اشاره کرد که در این حوزه آن ها مشکلات و کاستی های تولید را بررسی می کنند.
یکی از وظایف مهندس صنایع برای برنامه ریزی و تحلیل کردن هزینه ها، گسترش سیستم هایی است که برای کنترل مدیریت استفاده می شود.
فارغ التحصیلان رشته مهندسی صنایع برای بهبود فعالیت های سازمان ها، برنامه ریزی آن ها و همچنین کنترلشان کار می کند.
اگر در شرف انتخاب رشته هستید و یا می خواهید بدانید که آیا رشته صنایع برای شما مناسب است یا خیر، در اینجا به ویژگی های اصلی یک مهندس صنایع اشاره شده است.
از مهم ترین و اساسی ترین کارهایی که مهندس صنایع انجام می دهد، مدیریت برای افزایش بهره وری و نظارت برای رفع عیب ها و همچنین انجام کارها با نحو احسن است. بنابراین علاقه مندی به مدیریت و نظارت و داشتن روحیه ی رهبری در این رشته بسیار مهم است.
یکی دیگر از ویژگی های مهم در رشته مهندسی صنایع، توانایی کار در حوزه مالی و اقتصادی و همچنین علاقه مندی به آن است. مهندس صنایع برای کاهش هزینه ها و بازدهی بالا تلاش می کند و روش های نوآورانه را طراحی می کند.
اگر این توانایی را در خود می بینید که بتوانید یک پروژه بزرگ را کنترل و مدیریت کنید، چالش ها را گذرانده و آن را به بازدهی برسانید، رشته مهندسی صنایع می تواند برای شما مناسب باشد.
رشته صنایع در روند تولید و عرضه تلاش می کند تا میزان موجودی ها را کنترل کرده و بالاترین میزان تولیدی را فراهم آورد.
برای اینکه بتوانید موفقیت های بزرگی را در شغل و رشته خود داشته باشید، باید توانید پایه های علمی خود را محکم و قوی کنید. برخی از دروس دبیرستان در رشته مهندسی صنایع بسیار پرکاربرد هستند.
درس هایی چون حسابان و مباحث دیفرانسیل و انتگرال در درس هایی که در دانشگاه خواهید خواند و همچنین در شغل مهندسی صنایع نقش بسیار مهمی دارند و داشتن پایه قوی بسیار مهم است.
همچنین درس هایی چون جبر نیز به صورت پیشرفته تر در دانشگاه و رشته مهندسی صنایع تدریس خواهد شد. مباحث فیزیک مانند مغناطیس، مکانیک و الکتریسیته با درس هایی پیجیده تر و کامل تر مجددا لازم خواهند شد. و از همه مهم تر درس شیمی به شکلی کامل در رشته صنایع تدریس می شود و در آینده شغلی این رشته نیز بسیار پرکاربرد است.
درس های عمومی تری چون ادبیات و دینی و زبان انگلیسی نیز به عنوان واحدهای عمومی دانشگاه تدریس می شوند و مورد نیاز هستند.
پس قبل از انتخاب رشته و یا شرکت در کنکور از طریق سایت سنجش، پایه این دروس را در خود تقویت کنید، تا امکان تحصیل در دانشگاه مورد نظر در این رشته را داشته باشید.
رشته صنایع دارای واحدهای درسی مشخصی است اما برخی از دروس علاوه بر اینکه بسیار مهم هستند، در آینده نیز بسیار کاربردی خواهند بود و به همین سبب یادگیری اساسی آن ها ضروری است.
از جمله دروس اصلی رشته مهندسی صنایع می توان به موارد زیر اشاره کرد:
یادگیری پایه ای این دروس در چالش هایی که در آینده با آن ها رو به رو خواهید شد بسیار حائز اهمیت است.
آشنایی با گرایش های رشته مهندسی صنایع یک روش خوب و کاربردی است تا دانش آموزان بتوانند تشخیص دهند که آیا مهندسی صنایع مناسب آن ها است یا خیر.
گرایش های رشته مهندسی صنایع به شرح زیر است:
یکی از گرایش های مهم رشته مهندسی صنایع است که از جمله دروس تخصصی آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
در این گرایش بیشتر موارد و کارها به صورت نرم افزاری است و در آن به ارائه ی راه حل های سیستماتیک پرداخته می شود. بدین ترتیب با استفاده از مدل های ریاضی مشکلات را بررسی کرده و بهترین راه حل ارائه می شود.
درس های تخصصی رشته مهندسی صنایع گرایش برنامه ریزی و تحلیل سیستم ها به شکل زیر است:
این گرایش در رشته مهندسی صنایع فنی تر محسوب می شود و به آموزش تکنولوژیست می پردازد که در سایت ویکی پدیا می توانید اطلاعات جامعتری در مورد این گرایش بدست بیاورید.
همانطور که از نام آن مشخص است، در این گرایش از رشته مهندسی صنایع سعی در جلوگیری از خطرات احتمالی و افزایش ایمنی است و به دنبال آن به ارائه راهکارهای مفید پرداخته می شود.
از جمله دروسی که در بین گرایش های مهندسی صنایع مشترک است می توان به موارد زیر اشاره کرد:
این دروس مشترک مسائل تخصصی و کاربردی ای را به مهندسان صنایع آموزش می دهد تا مهارت های کافی و دانش های لازم را برای آینده کسب کنند.
تعداد کل واحدهایی که یک محصّل باید در طی دوران کارشناسی مهندسی صنایع بگذراند به شرح زیر است:
دروس عمومی |
20 واحد |
دروس پایه |
22 واحد |
دروس اصلی و تخصصی |
66 واحد |
دروس اختیاری، کارگاه و کارآموزی |
32 واحد |
تعداد کل واحدها |
140 واحد |
در ایران دانشجویان می توانند رشته صنایع را در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری ادامه دهند و علاوه بر بالا بردن میزان تخصص و دانش خود، از جایگاه اجتماعی بالاتری نیز بهره ببرند.
در مقاطع ارشد و دکتری به طبع گرایش ها نیز متفاوت تر بوده و مطالب تخصصی تری نیز به محصل ها آموزش داده می شود.
دانشگاه های معتبر متعددی در کشورمان رشته مهندسی صنایع را ارائه می دهند و مهندسان برجسته ای را وارد بازار کار می کنند. از جمله برترین دانشگاه ها برای تحصیل در این رشته می توان به موارد زیر اشاره کرد:
● دانشگاه صنعتی شریف
● دانشگاه علم و صنعت ایران
● دانشگاه تهران
● دانشگاه صنعتی امیرکبیر
● دانشگاه تربیت مدرس
● دانشگاه صنعتی اصفهان
● دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
دانشجویان می توانند در این دانشگاه ها و در کنار ده ها فرد توانا و بااستعداد دیگر، رشته مهندسی صنایع را تحصیل کنند.
رشته صنایع در خارج از کشور نیز بسیار محبوب است. کشورهای آمریکا و کانادا معتبرترین دانشگاه ها را برای آموزش این رشته دارا هستند و پذیرای دانشجویان می باشند. دانشجویان رشته مهندسی صنایع می توانند با کسب کردن نمرات درخشان، داشتن مقاله ها و پروژه ها، شرایط لازم برای بورسیه شدنشان را فراهم کنند.
البته گفتنی است آن ها می توانند با پرداخت هزینه های تحصیل نیز از برخی از دانشگاه های خارج کشور استفاده نمایند.
همچنین علاقه مندان می توانند برای ادامه تحصیل در این رشته، به کشورهایی چون انگلیس، فرانسه، بلژیک، چین، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، سنگاپور، هند و برزیل نیز مهاجرت کنند و در بهترین دانشگاه های سطح بالا دوران تحصیلی خود را بگذرانند.
رشته صنایع از جمله رشته های پرکاربرد است که حتی در مدیریت زندگی شخصی و زمانبندی آن نیز راهگشا است. مهندسان صنایع می توانند برای بهره وری بیشتر در زندگی از دانش خود استفاده کنند و به موفقیت برسند.
همچنین آن ها قابلیت این را دارند که مسائل مالی خود را مدیریت کرده و با استفاده از دانش خود درباره ی مسائلی مانند سرمایه گذاری و پس انداز، خرج کردن و خریداری یا عدم خریداری تصمیم بگیرند.
فارغ التحصیلان رشته مهندسی صنایع دارای بازار کاری بسیار گسترده و متنوعی است. مشاغل متعدد همواره در زمینه های کنترل و رهبری پروژه ها، امور اقتصادی و بهینه سازی به یک مهندس صنایع نیاز دارند.
از جمله مشاغلی که یک دانشجوی مهندسی صنایع پس از فارغ التحصیلی می تواند به آن ها بپردازد عبارتند از:
و ده ها عنوان شغلی دیگر که همگی نیاز به دانش و آموخته های فارغ التحصیلان رشته مهندسی صنایع حرفه ای و متخصص دارند.