رشته مهندسی کشتی از گرایش های مقطع کارشناسی رشته مهندسی دریاست. درواقع مهندسی دریا سه گرایش مهندسی کشتی، کشتی سازی و دریانوردی دارد. در مهندسی کشتی نحوه مدیریت امور فنی کشتی به دانشجویان آموزش داده می شود. در واقع دانش لازم برای هدایت فنی کشتی را بدست می آورند.
مهندس کشتی مدیر فنی کشتی است و مسئولیت تعمیرات، نگهداری و راه اندازی موتور کشتی را برعهده دارد. بنابراین تنها آموزش های تئوری کافی نیست و دانشجویان رشته مهندسی کشتی باید یک دوره شش ماه کارآموزی را بر روی یک کشتی که در آب های استرالیا، اروپا، آسیای جنوب شرقی، چین و کره در حال حرکت است، بگذرانند.
در رشته مهندسی کشتی به دانشجویان دانش و تخصص فنی لازم در مورد چگونگی اداره کشتی تدریس می شود. هدف این دوره آموزش متخصصین لازم در این حوزه برای کشور است. فارغ التحصیلان می توانند با توجه به توانایی و مهارتی که بدست آورده اند مدیریت و هدایت کشتی و همچنین فعالیت هایی مانند تعمیرات و نگهداری را برعهده بگیرند.
همچنین می توانند در مشاغل مرتبط با صنایع دریایی مانند کارخانه های ساخت کشتی و سازمان های وابسته مسئولیت ها و نقش هایی را برعهده بگیرند. درواقع همزمان با رشد و توسعه این صنعت در کشور و در اولویت قرار گرفتن حمل و نقل دریایی و توسعه ناوگان بازرگانی و همینطور در راستای استفاده از افراد ایرانی در این صنعت، متوجه اهمیت و شکوفایی رشته مهندسی کشتی در ایران هستیم.
علاقمندان به این رشته علاوه بر گذراندن دروس دانشگاهی باید از سلامت کامل جسمانی برخوردار بوده و نسبت به سفرهای طولانی بر روی دریا و دوری از خانواده تمایل داشته باشند.
مهارت های ریاضیات و فیزیک در این رشته از اهمیت زیادی برخوردار است و همچنین تسلط به زبان انگلیسی از عوامل تاثیرگذار در موفقیت این رشته است زیرا بیشتر دروس به زبان انگلیسی هستند. البته باید گفت رشته مهندسی کشتی یک رشته بینالمللی است. زیرا وقتی فرد به عنوان مهندس کشتی به خارج از کشور سفر می کند، باید به زبان انگلیسی مسلط باشد.
به این دلیل که دانشجویان رشته مهندسی کشتی باید از سلامت جسمانی و فیزیکی کامل برخوردار باشند، بنابراین قبل از پذیرش نهایی نیاز است تا آزمایشات پزشکی لازم را انجام داده و شرایط جسمانی آن ها به دقت را ارزیابی و بررسی نمایند.
دانشجویان این رشته باید تحمل و توان کار روی کشتی و آن هم به مدت طولانی را داشته باشند. زیرا این کار مستلزم تحمل ماه ها دوری از خانواده و سختی های کار روی عرشه است.
هر کشتی تجاری به ۵ مهندس کشتی نیاز دارد، تحت عنواین مختلف. تعداد کشتی های تجاری در ایران تقریبا 100 عدد است بنابراین کشور به چیزی حدود 500 فارغ التحصیل رشته مهندسی کشتی نیاز دارد. این در حالی است که سالانه تنها ۵۰ تا ۶۰ فارغ التحصیل مهندسی کشتی داریم و تنها از دانشگاه های صنعتی امیرکبیر و خلیج فارس.
بنابراین نیاز کشور به این رشته بسیار ضروری است و از نظر بازار کار هم باید گفت شرایط خوب و مساعدی برای آن فراهم است. همچنین درامد این مهندسان به ارز خارجی است پس در مقایسه با دیگر رشته های مهندسی باید گفت درامد بیشتری دارند. مشاغلی که فارغ التحصیلان رشته مهندسی کشتی می توانند در آن مشغول به کار و فعالیت شوند شامل موارد زیر است:
هدف از رشته مهندسی کشتی، توسعه و رشد ناوگان بازرگانی کشور و بکارگیری نیروی ایرانی در صنایع دریایی و کشتی سازی است. پس اغلب دانشجویان این رشته توسط سازمان های دریایی بورسیه می شوند مانند سازمان کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و شرکت ملی نفتکش. این دانشجویان بعد از اتمام تحصیلات و در واقع گذراندن کارآموزی به مدت 18 ماه، به استخدام این سازمان ها در می آیند.
در زیر تعداد واحدها و فصول درسی این رشته به تفکیک ارائه شده است:
دروس عمومی رشته مهندسی کشتی |
دروس پایه رشته مهندسی کشتی |
دو درس ازدروس مبانی نظری اسلام ادبیات فارسی یک درس از دروس اخلاق اسلامی زبان عمومی یک درس از دروس انقلاب اسلامی تربیت بدنی 1 یک درس ازدروس تاریخ وتمدن اسلامی تربیت بدنی 2 یک درس از دروس آشنایی با منابع اسلامی |
ریاضی 1و2 معادلات دیفرانسیل برنامه نویسی کامپیوتر محاسبات عددی فیزیک 1و2 آزمایشگاه فیزیک 1و2
|
دروس اصلی رشته مهندسی کشتی |
دروس تخصصی رشته مهندسی کشتی |
شیمی و خواص مواد مبانی مهندسی برق و آزمایشگاه رسم فنی و طراحی مهندسی 1و2 استاتیک دینامیک انتقال حرارت و آزمایشگاه ترمودینامیک مکانیک سیالات مقاومت مصالح اجزای ماشین 1و2 اصول مهندسی دریایی 1و2 کنترل اتوماتیک و اندازه گیری |
موتورهای دیزل دریایی و آزمایشگاه توربین های بخار دریایی توربین گاز دریایی ماشین آلات فرعی تاسیسات عمومی معماری کشتی (هیدرواستاتیک) معماری کشتی (هیدرودینامیک) سیستم های الکتریکی در کشتی و آزمایشگاه دیگ های بخار دریایی زبان تخصصی خوردگی در تجهیزات دریایی کارگاه تاسیسات کارگاه تجهیزات دریایی کارگاه توربین و دیگ بخار کارگاه موتورهای دیزل تکنولوژی کارگاهی 1و2 دریانوردی 1و2 |
دروس اختیاری رشته مهندسی کشتی |
|
ریاضیات مهندسی روش های تولید ارتعاشات و آزمایشگاه مدیریت تعمیر و نگهداری دریانوردی و ملوانی کمک های اولیه و اطلاعات پزشکی ساختمان کشتی کارگاه برق پروژه |
اصول مهندسی زیر دریایی صدا و ارتعاشات در کشتی تئوری ماشین سیستم های انتقال قدرت آزمایشگاه خواص مکانیکی مواد آزمایشگاه کنترل و اندازه گیری آزمایشگاه مکانیک سیالات آزمایشگاه ترمودینامیک
|
وقتی به همه جا نگاه میکنید، انواع مختلفی از موتورهای کشتی و بسیاری تجهیزات و قطعات دیگر که توسط این مهندسان طراحی شده وجود دارد. در رشته مهندسی کشتی داده های تجربی را بر اساس قطعات مختلف مشاهده و تجزیه و تحلیل می کنند. پس از تجزیه و تحلیل به تفکر می پردازند و در واقع جهان را از دریچه تحلیل های خود می بینند. به طور طبیعی کنجکاو هستند و به سراغ معماها و مشکلاتی می روند که نیاز به تفکر تخصصی دارند. این نوع ویژگی در عیب یابی خرابی دستگاه یا رفع ایرادات تجهیزات می تواند مفید باشد.
افراد در رشته مهندسی کشتی سخت کوش و بسیار قاطع هستند. پشتکار فراوانی که دارند به آن ها کمک می کند تا با دقت تمام مدرک مهندسی خود را که نیاز به یک رویکرد علمی و استعداد ریاضی بالایی دارد، بدست بیاورند. آن ها با در نظر گرفتن تمام پتانسیل های خود، در یک پروژه غرق می شوند و قاطعانه پیش می روند.
در رشته مهندسی کشتی مهارت های عالی زبان انگلیسی و توانایی بدنی بسیار مهم است. دانش فنی، ریاضیات و مهارت های IT از اهمیت زیادی برخوردار هستند. همچنین باید توانایی حفظ آرامش در شرایط فشار کاری و روانی را داشت. برخورداری از دانش فعلی در مورد پیشرفت های مختلف در این صنعت کشتی نیز حائز اهمیت است. کار و فعالیت در کشتی و وسایل و تجهیزات بزرگ و موتور کشتی دشوار و گاهی اوقات ناامید کننده است، پس باید صبور بود.
اگر مهارت کافی نداشته باشید، پیش رفتن در رشته مهندسی کشتی برای شما پیچیده می شود. بنابراین، باید در مورد ماشین آلات موتورخانه، سیستم های لوله کشی، برق، رایانه، کمک های اولیه امنیتی و بسیاری موارد دیگر دانش و تخصص لازم را داشته باشید.
در رشته مهندسی کشتی باید خود را عضوی از یک تیم دانست و به مسائل روزمره رویکرد عملی داشت. باید بتوان در شرایط سخت آرامش داشت و نحوه مدیریت هر موقعیت را دانست. باید از دریا لذت برد زیرا مدت های طولانی در کشتی باید بود.
خلاقیت و نوآوری در حل مسائل و یافتن ریشه نواقص و مشکلات بسیار کارساز است. در رشته مهندسی کشتی وقتی با مشکلی روبرو می شویم، باید بسیار هوشمندانه و معقول عمل کرد. در حل مسائل باید به تبادل نظر پرداخت و قدرت کار تیمی را درنظر گرفت.
از آنجا که صنعت حمل و نقل دریایی و کشتی صنعتی بین المللی است، فرد باید واجد شرایط کار و فعالیت در کشتی بوده و آموزش های بین المللی ببیند.
رشته مهندسی کشتی به عنوان یکی از گرایش های مهندسی دریا در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا نیز در دانشگاه های کشور دانشجو می پذیرد.
در کشور دانشگاه هایی که در این رشته دانشجو می پذیرند بسیار محدودند و باید گفت تنها دانشگاه های دریانوردی و علوم دریایی چابهار، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، دانشگاه صنعت نفت دانشگاه خلیج فارس بوشهر، دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران، دانشگاه صنعتی مالک اشتر (محل تحصیل اصفهان - شاهین شهر) این رشته را ارائه می دهند.
تیم مهرگان ورک تلاش زیادی در مسیر جمع آوری و انتشار محتوای مختلف با دقت و صحت زیاد در حوزه رشته های تحصیلی دانشگاهی انجام می دهد و در اختیار شما عزیزان قرار می دهد تا با مطالعه آن ها بتوانید به سوالات و ابهامات خود پاسخ دهید. با اینحال در صورتی که با زهم سوالی دارید که بی جواب مانده می توانید با کارشناسان و متخصصین این مجموعه تماس گرفته و راهنمایی های لازم را دریافت کنید.