تولید محصولات پلیمری مانند لاستیک، پلاستیک، الاستومر، رزین و دیگر مواد مورد نیاز در صنایع مختلف هدف رشته مهندسی پلیمر است. طراحی، تهیه فرمول مناسب محصولات پلیمری، مطالعه و تحلیل و ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی لاستیک، پلاستیک و کامپوزیت در زمره فعالیتهای این رشته قرار میگیرد. پلیمر کاربردهای مختلفی دارد؛ مثلا در پزشکی برای ساخت دندان مصنوعی و لنزهای چشمی، انواع رنگها، محصولات پلاستیکی، انواع چسب و بسیاری موارد دیگر.
پلیمر را باید جز جدا نشدنی تمامی صنایع دانست. بنابراین رشته مهندسی پلیمر برای افراد علاقمند به کار در صنایع مختلف و همچنین کارهای آزمایشگاهی مناسب است. همچنین از آنجا که این رشته بسیار جای مطالعه و پژوهش دارد، افرادی که قصد انتخاب این رشته از سایت سنجش را دارند، نیاز است تا روحیه محققگونه داشته باشند. بیشتر پروژههای پلیمری نیازمند زمان زیادی هستند، پس افراد شاغل در این حوزه باید از صبر و تحمل بالایی برخوردار باشند.
دانشجویان رشته مهندسی پلیمر نیاز است تا در شیمی، ریاضیات، زبان انگلیسی و کار با رایانه دانش و مهارت لازم را دارا بوده و حساس به مواد شیمیایی نباشند، زیرا این رشته انجام کارهای آزمایشگاهی طولانیمدت را میطلبد. حوزههای مختلف مانند پوشاک، پزشکی، کشاورزی، صنعت حمل و نقل، صنایع نظامی نیازمند فارغالتحصیلان این رشته مهندسی است.
رشته مهندسی پلیمر در مقطع کارشناسی دارای دو گرایش صنایع پلیمر و تکنولوژی و علوم رنگ ارائه میشود که در ادامه واحدهای درسی آنها در جداول آمده است.
این گرایش از رشته مهندسی پلیمر بر تولیدات پلیمری مانند لاستیک، پلاستیک و دیگر مواد ضروری صنایع مختلف تمرکز دارد. همچنین به مطالعه و بکارگیری پلیمرها در پزشکی، نظامی، کشاورزی، بهداشتی و بسیاری صنایع دیگر میپردازد. در جدول زیر واحدهای درسی این گرایش مشاهده میشود.
دروس اصلی |
دروس تخصصی |
دروس اختیاری |
دروس پایه |
|
اقتصاد و طرح مهندسی نقشهکشی صنعتی استاتیک و مقاومت مصالح ترمودینامیک مهندسی مکانیک سیالات و آزمایشگاه انتقال حرارت و آزمایشگاه موازنه انرژی و مواد عملیات واحد 1 و آزمایشگاه سینتیک و طرح راکتور کنترل فرآیندها و آزمایشگاه شیمیفیزیک و آزمایشگاه انتقال جرم ریاضیات مهندسی روشهای اندازهگیری کمیتهای مهندسی |
شیمیفیزیک پلیمرها و آزمایشگاه شیمی و سینتیک پلیمریزاسیون و آزمایشگاه وسایل اندازه گیری مشخصات مولکولی پلیمرها و آزمایشگاه مهندسی پلاستیک کارگاه پلاستیک رئولوژی پلیمرها اصول مهندسی پلیمریزاسیون خواص فیزیکی و مکانیکی پلیمرها و آزمایشگاه تکنولوژی و خواص فیزیکی الیاف مهندسی الاستومر کارگاه الاستومر تکنولوژی کامپوزیت ها کارگاه کامپوزیت ها خواص و کاربرد پلیمرهای طبیعی |
مدیریت صنعتی زبان تخصصی مطالب ویژه پلیمرها و محیط زیست آمار و احتمالات شیمی تجزیه آزمایشگاه شیمی تجزیه آزمایشگاه تکنولوژی و خواص الیاف |
ریاضی عمومی 1 و2 فیزیک 1و2 آزمایشگاه فیزیک 1 شیمی عمومی و آزمایشگاه شیمی آلی 1 و آزمایشگاه شیمی آلی 2 محاسبات عددی معادلات دیفرانسیل |
کارگاه کارآموزی پروژه |
در این گرایش از رشته مهندسی پلیمر همانطور که در سایت ویکی پدیا آمده است، براساس ویژگیهایی مانند نوع کاربرد رنگ و محلی که قرار است رنگ مورد استفاده قرار بگیرد، به پیشبینی خواص اقدام میشود و سپس فرمول آن بدست میآید. گرایش تکنولوژی و علوم رنگ دو بخش دارد؛ بخش اول به سنتز مواد رنگزا و بکارگیری آن در نساجی، چاپ و چرمسازی میپردازد و بخش دوم پوششدهی سطوح فلزی و غیرفلزی مثل چوب یا بتن.
دروس تخصصی |
آزمایشگاه آناليزوشناسايي دستگاهي آزمایشگاه الکتروشيمي ومهندسي خوردگي آزمایشگاه توليد روکشهاي سطح آزمایشگاه تکنولوژي جوهرهاي چاپ آزمایشگاه دوباره توليدرنگ آزمایشگاه شيمي وتکنولوژي موادرنگرزي پروتئيني آزمایشگاه شيمي و تكنولوژي رنگرزي طبيعي آزمایشگاه شيمي و تکنولوژي مواد رنگرزي سلولزي آزمایشگاه شيمي و تکنولوژي موادرنگرزي الياف مصنوعي آزمایشگاه کنترل رنگ آزمایشگاه کنترل کيفيت روکشهاي سطح آماده سازي سطح وخوردگي تكنولوژي توليدپينت تکنولوژي توليدالياف تکنولوژي جوهرهاي چاپ تکنولوژي پودر خواص فيزيکي و مکانيکي پليمرها در صنايع رنگ شناسايي و آناليزدستگاهي زبان تخصصي رنگ شيمي فيزيک محملهاي رنگ شده شيمي فيزيک پليمرواستفاده درصنايع شيمي و تکنولوژي موادرنگرزي ۱ شيمي وتکنولوژي موادرنگرزي ۲ شيمي وتکنولوژي موادرنگزا شيمي وتکنولوژي مواد واسطه کنترل رنگ شيمي کئورديناسيون صنايع رنگ ومحيط زيست مهندسي رزينهاي صنعتي کارگاه مهندسي رزينهاي صنعتي کارگاه تکنولوژي توليد پينت کارگاه تکنولوژي چاپ |
گرایشهای ارشد مهندسی پلیمر
رشته مهندسی پلیمر در مقطع کارشناسی ارشد گرایشهای زیر را دارد:
این گرایش از رشته مهندسی پلیمر بر تولید رنگ و رنگدانههای مورد نیاز در تولید پوششهای پلیمری تمرکز دارد. هدف این رشته مدیریت فنی صنایع تولیدی رنگ و مواد رنگزاست. كارخانههای رنگرزي، صنعت رنگ و چاپ منسوجات، محصولات چرمی، صنایع غذايي، آرایشی و بهداشتي، پلاستيك، کارخانههای تولید كاشی و بسیاری حوزههای دیگر نیازمند این رشته هستند.
مدیریت فعالیتهای فنی و تحقیقاتی در صنايع رنگ، پيادهسازی و اجرای ايدههای پژوهشی، تلاش برای بهبود کيفيت محصولات، بهینهسازی فرايند توليد محصولات موجود و توسعه فرایندهای جدید برای تولیدات جديد از جمله تواناییهای فارغالتحصیل این گرایش از رشته مهندسی پلیمر است. دانشجوی این گرایش با گذراندن دروس تخصصی در زمينه صنايع رنگ و انجام يک پروژه پژوهشی با موضوعات محض و کاربردی این دوره را به پایان میرساند.
دروس اجباری |
دروس اختیاری |
کاربرد ریاضی پیشرفته در پلیمر رئولوژی پیشرفته پلیمرها یا دیسپرسیون در چاپ مهندسی خوردگی پیشرفته رنگ سنجی پیشرفته |
مهندسی رزین های صنعتی سینتیک و طراحی راکتور پیشرفته رنگ و ساختار شیمیایی رنگزاهای آلی دای کروازیم طیف سنجی پیشرفته فناوری ذره تخریب پوششهای سطح جوهرهای چاپ پیشرفته پوششهای نوین حفاظت سطوح |
در فرآیندهای پلیمریزاسیون ماکرومولکولها و پلیمرها و بیشتر هم در صنایع پتروشیمی توليد میشوند. هدف این گرایش از رشته مهندسی پلیمر انجام فعالیتهای پژوهشی و اجرایی در صنایع بالا دستی و تولید انواع پلیمر در پتروشیمیها، به منظور تامین نیازمندیهای جامعه است. انجام مطالعات مربوط به كاتالیستهای پلیمریزاسیون، تحلیل سینیتیكی و ترمودینامیكی واكنشهای پلیمریزاسیون و بهبود فناوری تولید پلیمرها، بوسیله شبیهسازی فرایندهای تولید پلیمر در این گرایش جای دارد.
فارغالتحصیلان گرایش فرآیند پلیمریزاسیون رشته مهندسی پلیمر در حوزههای زیر جذب میشوند:
دروس اجباری |
دروس اختیاری |
کاربرد ریاضی پیشرفته در پلیمر شیمی فیزیک پیشرفته پلیمرها مهندسی فرایند پلیمریزاسیون پیشرفته سنتز پیشرفته پلیمرها و سامانه های کاتالیستی |
رئولوژی پیشرفته پلیمرها هویت شناسی پیشرفته پلیمرها تخریب و پایدارسازی پلیمرها کنترل فرایندهای پلیمری پیشرفته پلیمریزاسیون پیشرفته در محیطهای کلوئیدی انتخاب مواد و طراحی محصول |
این گرایش از رشته مهندسی پلیمر بر انجام پژوهش و فعالیتهای کاربردی در حوزه فناوریهای ساخت و تبدیل پلیمرها با کمک نانو فناوری است. این رشته ترکیبی از دانش کاربردی و فناوری است که به موضوعات مختلف و زیادی میپردازد. هدف گرایش نانو فناوری بهبود و توسعه فعالیتهای اجرایی و پژوهشی در صنعت محصولات پلیمری با کمک فناوریهای جدید است.
دروس اصلی |
دروس تخصصی |
شیمی فیزیک پیشرفته پلیمرها ریاضیات پیشرفته در مهندسی پلیمر خواص مهندسی پلیمرها |
پلیمریزاسیون سامانههای نانوپلیمری فرآیندهای تولید و شکلدهی نانوکامپوزیتهای پلیمری تعیین خواص، مشخصات و کاربرد مواد نانوپلیمری نانوفناوری پوششهای پلیمری |
پژوهشگاه علوم و فناوري رنگ در سال 1390 این گرایش از رشته مهندسی پلیمر را با هدف توسعه دانش و فناوریهای صنعت چاپ، افزایش خلاقیت و نوآوری در چاپ، بهینهسازی صنعت چاپ و بهبود مدیریت و برنامهریزیهای اقتصادی این صنعت راهاندازی کرده است. حوزههای فعالیت فارغالتحصیلان این رشته مراکز آموزشی و پژوهشی و مراکز تحقیق و توسعه کارخانهها و کارگاههای چاپی و نساجی است.
دروس اجباری |
دروس اختیاری |
کاربرد ریاضی پیشرفته در پلیمر رئولوژی پیشرفته پلیمرها یا دیسپرسیون در چاپ فرایندهای چاپ تماسی و غیر تماسی رنگ سنجی پیشرفته |
پردازش و انتقال تصاویر فرایندهای چاپ و گرافیک شیمی فیزیک پیشرفته سطح مهندسی طراحی تولید و عملیات چاپ خواص فیزیکی و مکانیکی مرکبهای چاپ دوباره تولید سطوح چاپی |
فارغالتحصیلان رشته مهندسی پلیمر به دلیل كاربردهای گسترده پلیمردر صنایع مختلف از صنعت پوشاک، صنایع حمل و نقل زمینی، هوایی و دریایی، صنایع نظامی، پزشكی، صنایع غذایی و كشاورزی و بستهبندی مواد پلیمری تا ساخت و مدیریت واحدهای تولیدی پلیمر میتوانند مشغول به فعالیت شوند. در ادامه موقعیتهای کاری فارغالتحصیلان رشته مهندسی پلیمر آورده شده است.
رشته مهندسی پلیمر در مقطع دکترا در گرایشهای زیر ارائه میشود:
درآمد فارغالتحصیلان رشته مهندسی پلیمر چندان مشخص نیست. البته درآمد کسانی که در این حوزه شاغل هستند، به عوامل متفاوتی بستگی دارد؛ عواملی مانند سطح دانش، مهارت و تخصص و تجارب کاری و تواناییهای مدیریت پروژه و سبک شخصیتی و میزان استعداد.
استخدام در سازمانهای دولتی با مدرک تحصیلی و سوابق شغلی، درآمدی براساس قوانین دولتی را به فرد میدهد؛ درحالیکه در بخش خصوصی میزان پول دریافتی بستگی به صنعتی که فرد در آن مشغول به فعالیت است، و همچنین توانایی ارائه تخصصها و مهارتهای فرد در فرایند استخدامی، شیوههای ارتباطی با مدیران و متخصصان رشته مهندسی پلیمر دیگر دارد.
برای افراد شاغل در رشته مهندسی پلیمر مسئولیتهای زیادی در نظر گرفته شده است، اما مهمترین وظایف مهندس پلیمر که در صنایع گوناگون مشترک هستند در ادامه آمده است:
به دلیل ارتباط نزدیک رشته مهندسی پلیمر و مهندسی شیمی، مهندسان پلیمر با شیمی آشنایی کافی را خواهند داشت. در واقع سطح دانش و تخصص فرد در شیمی بالا باشد تا علم پلیمر را بفهمد. همچنین تحصیل و کار در این رشته نیازمند تسلط زیاد به ریاضیات، زبان انگلیسی و کار با رایانه و جستجوهای اینترنتی است.
توانایی کار با تجهیزات آزمایشگاهی و کار در کارخانه و برخورداری از حس بینایی خوب به منظور تشخیص رنگهای مختلف، توانایی کار تیمی و مدیریت ارتباطات خود با دیگران و همچنین تسلط کامل بر نرمافزارهای تخصصی رشته مهندسی پلیمر برای موفقیت و کسب درآمد مطلوب مهم و ضروری است.
نرمافزارهای تخصصی و کاربردی مهندسی پلیمر شامل موارد زیر است:
عزیزانی که در مورد رشته مهندسی پلیمر و گرایشهای آن در مقاطع مختلف تحصیلی سوال دارند، کارشناسان سایت مهرگان ورک پاسخگوی سوالات آنها خواهند بود.
با سلام خدمت اساتید گرامی
اینجانب تصمیم گرفتم امسال در رشته مهندسی پلیمر-صنایع رنگ در مقطع ارشد کنکور بودم .من در سال 94 از رشته مهندسی شیمی دانشگاه پیام نور فارغ التحصیل شدم. ولی متاسفانه نمیتونم منابع مفید رو در دروس تخصصی بدست بیارم.منابع یا کلا در بازار نیست و یا اگرم است بصورت کتاب های مرجع است. باتوجه به مشغله کاری بنده قادر به خوندن مراجع نیستم.ممنون میشم در این زمینه کمک کنید.
محمد قدرتی آذر
16 بهمن 1400