رشته مهندسی عمران یکی از رشته های محبوب در ایران و خارج از کشور است. علاقه مندان به رشته مهندسی عمران می توانند با قبولی در کنکور سراسری ریاضی و فیزیک، به تحصیل در آن بپردازند.
رشته مهندسی عمران مناسب کسانی است که در کنار علاقه به علوم ریاضی و فیزیک، طراحی و ساخت سازه ها نیز برای آن ها جذاب است. مهندسی عمران رشته ای کاربردی است و مهندسان قادر خواهند بود پس از فارغ التحصیلی مشغول به کار شده و به ساخت مواردی چون سد، جاده، ساختمان سازی و مجراهای انتقال آب بپردازند.
اساس کار و زمینه فعالیت رشته مهندسی عمران نوسازی و آبادانی کشور است.
یک مهندس عمران در طول دوران تحصیل مهارت های لازم برای اشتغال را می آموزد. از جمله محدوده فعالیت های مهندسان عمران و توانایی های آنان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
گفتنی است این ها تنها بخشی از فعالیت های عظیم و مهم یک مهندس عمران می باشد که در جهت آبادانی کشور انجام می دهد.
پیش از انتخاب رشته، آشنا شدن با ویژگی های مهندسی عمران و اینکه این رشته چگونه رشته ای است، راه بسیار خوبی است تا از انتخاب خود مطمئن شوید. در اینجا به برخی از مهم ترین ویژگی های یک مهندس عمران اشاره شده است:
بخش عمده ای از رشته مهندسی عمران برای ساخت سازه هایی چون پل ها، تونل ها، جاده ها و سدها با اعداد و ارقام و محاسبات دقیق فیزیک سر و کار دارد. بنابراین علاقه به ریاضی و فیزیک پایه ای ترین لازمه شغل مهندسی عمران یعنی ریاضی و فیزیک از مهم ترین ویژگی های یک مهندس عمران است.
در کنار ریاضی و فیزیک، ساخت و ساز انواع متعددی از سازه ها از فعالیت های اصلی یک فارغ التحصیل رشته مهندسی عمران است. بنابراین علاقه به این مورد برای انجام آن به نحو احسن و تداوم آن ضروری است.
مهندسان عمران برای اینکه یک موقعیت را برای ساخت ساز صحت سنجی کنند و یا به طراحی های مطمئن و در عین حال نوآورانه بپردازند به ویژگی مهم توانایی تحلیل و حل مسئله نیازمند می باشند.
طراحی یک سازه بی نقص با نهایت جزئیات برای داشتن یک ساخت و ساز مطمئن و پایدار نیازمند صبر بسیار در کنار پشتکار آهنین است تا شکست های پی در پی مانع از ادامه راه نشود. بنابراین صبر و پشتکار از خصلت های اصلی یک مهندس عمران است.
همان طور که گفته شد، ریاضی و فیزیک پایه های رشته مهندسی عمران هستند. بنابراین یادگیری پایه ای دروس ریاضی و فیزیک در دوران دبیرستان به موفقیت در دانشگاه قبل از شرکت در کنکور از سایت سنجش کمک شایانی می کند.
از جمله سرفصل های مهم در درس فیزیک می توان به مکانیک، استاتیک، جامدات و سیالات و از سرفصل های اصلی درس ریاضی می توان به جبر، هندسه و گسسته اشاره کرد.
دروس رشته عمران از جمله مواردی است که دانش آموزان مایل به آشنایی با آن پیش از انتخاب رشته می باشند. در اینجا به مهم ترین دروسی رشته مهندسی عمران که در طول دوران کارشناسی با آن رو به رو هستند می پردازیم:
یادگیری اساسی و پایه ای این دروس در موفقیت در رشته مهندسی عمران در آینده نقش مهم و مستقیمی دارد. همچنین از جمله دروس آزمایشگاهی و پروژه ای مهم این رشته می توان به موارد زیر اشاره کرد:
گرایش های رشته عمران در کارشناسی از مهم ترین سوالات دانش آموزان در هنگام کنکور و انتخاب رشته است. گرایش های رشته مهندسی عمران در دوران کارشناسی به سه دسته تقسیم می شود: گرایش عمران- عمران، گرایش عمران- نقشه برداری و گرایش عمران- آب.
در اینجا به توضیح مفصل هر یک از این گرایش ها پرداخته ایم.
گرایش عمران، گرایشی جامع است که مسائلی مربوط به سایر گرایش های موجود در مقاطع بالاتر را نیز مطالعه می کند. این گرایش زیرمجموعه های متعدد و بیشتری نسبت به دیگر گرایش ها دارد.
برای اینکه افراد بتوانند رشته مهندسی عمران و گرایش های آن را با آگاهی بیشتری انتخاب کنند، آشنایی به دروس تخصصی آن ضروری است. دروس تخصصی گرایش عمران- عمران به شرح زیر است:
این گرایش رشته مهندسی عمران همان طور که از نام آن مشخص است به مطالب و مسائل مربوط به نقشه برداری و مهارت هایی که در ارتباط با آن است، می پردازد. این گرایش به ساخت و ساز سازه هایی چون پل ها، تونل ها و سیلو ها می پردازد و عملیات میدانی آن زیاد است. بنابراین توصیه می شود افرادی که قادر به اجرا و حضور در عملیات صحرایی و میدانی نیستند، این گرایش را انتخاب نکنند.
دروس تخصصی گرایش عمران - نقشه برداری به شرح زیر است:
یکی دیگر از گرایش های پرطرفدار رشته مهندسی عمران، گرایش عمران- آب است. این گرایش با توجه به بحران آبی که ممکن است در آینده با آن رو به رو شویم بسیار حائز اهمیت است که می توانید به سایت ویکی پدیا مراجعه کرده و در این رابطه مطالعه بفرمایید. در این گرایش به ساخت و ساز مواردی چون سدها، تونل ها و مجراهای آب پرداخته می شود.
دروس مشترک در میان گرایش های رشته عمران عبارتند از:
به طور کلی تعداد واحدهایی که یک مهندس عمران در طول تحصیل خود باید بگذراند به شرح زیر است:
دروس عمومی |
20 واحد |
دروس پایه |
20 واحد |
دروس اصلی و تخصصی |
63 واحد |
دروس اختیاری |
37 واحد |
تعداد کل واحدها |
140 واحد |
گفتنی است که رشته عمران در ایران در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تدریس می شود. از جمله گرایش هایی که علاقه مندان می توانند در مقاطع بالاتری چون کارشناسی ارشد و دکتری به تحصیل آن بپردازند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
● سازه
● ژئوتکنینک
● سازه های هیدرولیکی
● مهندسی زلزله
● راه و ترابری
● مهندسی و مدیریت منابع آب
● سازه های دریایی
● مهندسی مدیریت ساخت
● مهندسی برنامه ریزی حمل و نقل
● مهندس محیط زیست
یکی از دغدغه های اصلی افراد در انتخاب رشته، دانشگاه هایی است که آن رشته را ارائه می دهند. از جمله برترین دانشگاه های دولتی که رشته مهندس عمران را در ایران ارائه می دهند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
● دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین
● دانشگاه تبریز
● دانشگاه شیراز
● دانشگاه صنعت امیرکبیر
● دانشگاه خوجه نصیرالدین طوسی
● دانشگاه صنعتی شریف
● دانشگاه فردوسی مشهد
● دانشگاه صنعتی قم
● دانشگاه گیلان
رشته عمران در خارج از کشور بسیار محبوب و پرطرفدار است و همچنین بازار کار بسیار خوبی نیز دارد.
از جمله بهترین دانشگاه هایی که در خارج از کشور رشته مهندس عمران را ارائه می دهند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بازار کار مهندسان عمران بسیار وسیع و پررونق است. آن ها در گرایش های متفاوت می توانند در مشاغل متعددی شروع به کار کنند. برای مثال گرایش های آب می توانند در پروژه های بزرگ که برای شهرها در نظر گرفته می شود همکاری کنند و یا مهندسان گرایش نقشه برداری در کنترل ساخت و سازهای چون احداث کردن خطوط مترو نقش داشته باشند.
بنابراین علاقه مندان می توانند با خیالی آسوده به تحصیل در این رشته بپردازند و با افزایش مهارت ها و قابلیت های خود، شانسشان را برای دریافت بهترین جایگاه های شغلی بالا ببرند.
شروع به کار فارغ التحصیل رشته مهندسی عمران
همانطور که گفته شد مهندسان عمران در زمینه های شغلی مختلفی می توانند کار کنند. از جمله این مشاغل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
یکی از مهم ترین کارهایی که مهندسان عمران بعد از اتمام رشته مهندسی عمران انجام می دهد، به خصوص در گرایش نقشه کشی، طراحی سازه ها است. این طراحی ها سطح وسیعی را مانند سدها، کانال ها، سیلوها و انبارها، آشیانه های هواپیما و ده ها مورد دیگر را در برمی گیرد.
مهندسان عمران می توانند در زمینه مشاوره برای ساخت و سازها نیز فعالیت کرده و کسب درآمد کنند. این کار علاوه بر سادگی نیاز به حساسیت و دقت بالا دارد، تا بتوانند جوانب مختلف را بسنجند و بر حسب آن مشاوره ای کارآمد نیز ارائه دهند.
انجام کار پیمانکاری طرح ها از دیگر وظایف و مهارت های یک مهندس عمران بعد از اتمام رشته مهندسی عمران است. این کار بسیار مهم و حساس است. زیرا حتی با داشتن یک طرح و نقشه خوب، درصورتی که کار اجرا درست انجام نشود، سازه به خوبی ساخته نمی شود.
فارغ التحصیل رشته مهندسی عمران می توانند به عنوان یک ناظر بر انجام درست کارها به نحو احسن نظارت کنند.
همچنین مهندسان عمران می توانند دفاتر شخصی خود را نیز راه اندازی کنند و به صورت مجزا فعالیت کنند. با توجه به موقعیت های شغلی متفاوت حقوق افراد نیز در این رشته با یکدیگر فرق می کند. این شغل یکی از مشاغل پردرآمد دنیا است و پذیرای افراد ماهر و توانا در این زمینه است.
برای آشنایی با مشاغل رشته مهندسی عمران به سایت مهرگان ورک مراجعه کنید.