رشته مهندسی مکانیک یکی از رشته های محبوب و پرطرفدار گروه ریاضی و فیزیک است که بر خلاف تفکر عموم، ربطی به تعمیرات و مکانیکی خودرو ندارد.
رشته مهندسی مکانیک بر پایه علوم و قوانین فیزیک و اصل حرکت است. با آموزش این رشته تلاش در تربیت مهندسانی است که این علوم را در صنعت پیاده سازی کنند. مهندسی مکانیک در سه بخش:
تدریس می شود.
مهندسان مکانیک پس از فارغ التحصیلی قادر خواهند بود موارد زیر را انجام دهند:
● اجرا نمودن پروژه ها و کارهای صنعتی
● انجام تحقیقات و مطالعات اولیه
● انجام کارها و طراحی های مقدماتی
● انجام محاسبات لازم و تهیه نمودن نقشه ها
● تدوین ساخت و تولید
● مدیریت، نظارت و اجرا
● انجام تعمیرات و نگهداری ها
اگر در شرف انتخاب رشته هستید و می خواهید بدانید که آیا رشته مهندس مکانیک مناسب شما هست و یا خیر، در اینجا به اصلی ترین ویژگی های یک مهندس مکانیک پرداخته ایم تا با آگاهی کامل به سراغ این رشته بروید.
از جمله ویژگی های یک دانشجوی رشته مهندسی مکانیک عبارتند از:
با توجه به اینکه اصلی ترین مباحث رشته مهندسی مکانیک بر پایه ی ریاضیات و فیزیک است، علاقه داشتن به این دروس برای انتخاب این رشته بسیار مهم است.
با توجه به اینکه یک فارغ التحصیل رشته مهندسی مکانیک به کارهایی چون طراحی ابزار صنعتی و ماشین آلات می پردازد، داشتن قدرت و توانایی و همچنین هوش تجسمی بالا برای او ضروری است.
فارغ التحصیل رشته مهندسی مکانیک برای طراحی ها و همچنین انجام امور مربوط به رشته خود باید توانایی کار با کامپیوتر و نرم افزارهای شبیه سازی را داشته باشد.
برای اینکه یک بعد از اتمام رشته مهندسی مکانیک بتواند در رشته خود پیشرفت کند و همچنین آینده شغلی خوبی نیز داشته باشد، تسلط بالا به زبان انگلیسی بسیار مهم است.
برخی از دروس دبیرستان به گونه ای پیش زمینه برای درس های دانشگاهی رشته مهندسی نرم افزار هستند. به همین سبب یادگیری اساسی آن ها در موفقیت های آینده نیز نقش مهمی دارد.
از جمله دروس دبیرستانی ضروری که در دانشگاه نیز مهم هستند عبارتند از:
همانطور که گفتیم رشته مهندسی مکانیک با ریاضیات سر و کار دارد و به همین علت یادگیری عمیق دیفرانسیل و مبحث انتگرال ها مهم است.
درس هندسه برای طراحی ها و ساخت ابزارها و ماشین آلات در صنایع گوناگونی مانند ماشین سازی، کشاورزی، نظامی و… کاربرد دارد.
و درس فیزیک برای قوانین متعدد مکانیکی، حرارتی و... از دروس مهم دیگر در رشته مهندسی مکانیک است.
گرایش های رشته مهندسی مکانیک در مقطع کارشناسی
پس از انتخاب رشته مهندس مکانیک در سایت سنجش، باید یکی از گرایش های آن را برای تحصیل در دوران کارشناسی انتخاب کنید. به همین منظور به توضیح کوتاهی از گرایش های این رشته پرداخته ایم تا بتوانید با آگاهی کامل انتخاب خود را انجام دهید و به تحصیل در گرایشی بپردازید که به آن علاقه مند هستید.
این گرایش، یکی از زیرمجموعه های اصلی مهندسی مکانیک است که دانشجویان در آن به بررسی مواد و رفتار آن ها می پردازند. مهندسان فارغ التحصیل این گرایش از رشته مهندسی مکانیک می توانند در کارخانه های خودرو سازی، صنعت های مربوط به نفت، صنعت های غذایی، ذوب فلز و ده ها صنعت دیگر مشغول به کار شوند.
دروس تخصصی گرایش طراحی جامدات:
این گرایش یکی دیگر از زیرمجموعه های مهم رشته مهندسی مکانیک است. در گرایش به طراحی کردن و همچنین کار با انرژی ها و حرارت و همچنین جرم پرداخته می شود.
افرادی که در این رشته مشغول به تحصیل هستند دارای هوش محاسباتی بالایی می باشند و در دروسی چون ریاضی و فیزیک ماهر هستند. فارغ التحصیلان رشته مهندس مکانیک گرایش حرارت و سیالات می توانند در بخش هایی مانند صنعت خودروسازی مشغول به کار شوند.
دروس تخصصی گرایش حرارت و سیالات
( بسیاری از دروس در رشته مهندسی مکانیک در تمامی گرایش ها همراه با آزمایشگاه ها و کارگاه ها است.)
یکی دیگر از گرایش های مهندسی مکانیک گرایش ساخت و تولید است. در این گرایش همانطور که از نام آن مشخص است به آموزش طراحی، ساخت و تولید ماشین آلات در صنایع گوناگونی چون کشاورزی، خودروسازی، نظامی و… پرداخته می شود.
دروس تخصصی گرایش ساخت و تولید
تعداد مجموع واحدهایی که در طول تحصیل در رشته مهندسی مکانیک باید گذرانده شود به شرح زیر است:
دروس عمومی |
20 واحد |
دروس پایه |
25 واحد |
دروس اصلی و تخصصی |
73 واحد |
کارآموزی، کارگاه و پروژه |
7 واحد |
تعداد کل واحدها |
125 واحد |
انتخاب یک دانشگاه برتر برای تحصیل که با امکانات بالا باشد از دغدغه های اصلی دانشجویان است. از جمله دانشگاه های برتری که رشته مهندسی مکانیک را ارائه می دهند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بازار کار مهندسی مکانیک بسیار پررونق و داغ است. از آنجایی که کشور با توجه به محرومیت ها به سمت تولید در حرکت است، فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک می توانند به راحتی کار مورد نظر خود را یافته و مشغول شوند.
البته دانشجویان باید توجه داشته باشند که تنها دانش تئوری در این رشته کافی نیست و مهارت عمل حرف اول را در استخدام شدن می زند. بنابراین دانشجویان رشته مهندسی مکانیک باید در حین تحصیل علاوه بر بالا بردن دانش خود، برای کسب مهارت های عملی و فنی نیز تلاش کنند تا بتوانند بهترین جایگاه های شغلی را کسب کنند.
از جمله مشاغلی که دانشجویان رشته مکانیک می توانند در آن ها شروع به کار کنند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
علاقه مندان می توانند رشته مکانیک را در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا ادامه دهند. از جمله دانشگاه های عالی ای که این رشته را در مقطع دکترا و کارشناسی ارشد ارائه می دهند عبارتند از: دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی شریف، امیر کبیر، تربیت مدرس، علم و صنعت، خواجه نصیرالدین طوسی، صنعتی اصفهان و فردوسی مشهد.
همچنین دانشجویان رشته مهندسی مکانیک می توانند این رشته را در خارج از کشور نیز ادامه دهند. کشورها چون کانادا، آمریکا، سوئیس و استرالیا علاوه بر داشتن دانشگاه های عالی، شرایط شغلی خوبی نیز پس از تحصیل ارائه می دهند.
یکی از دغدغه های افراد در انتخاب رشته، میزان درآمد آن در آینده است. میزان درآمد فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک در جایگاه های شغلی مختلف بسیار متفاوت است.
با توجه به اینکه مهندس مکانیک در یک شرکت دولتی یا خصوصی کار می کند و یا یک کارآفرین در زمینه شغلی خودش است میزان درآمدش نیز متغیر است. در واقع یک مهندس مکانیک به میزان تلاش و پشتکار خود حقوق دریافت می کند.
یک فارغ التحصیل رشته مهندسی مکانیک می تواند زندگی کارمندی را انتخاب کند و حقوقی کم دریافت نماید. یا از استعداد خود استفاده کرده، کسب و کاری مخصوص خودش راه اندازی کند و در نتیجه سود بیشتری نیز کسب نماید.
بازار کار این رشته در خارج کشور نیز بسیار خوب و پررونق است و شرکت ها همواره به دنبال فردی ماهر و کارآمد هستند. یک مهندس مکانیک فعال و خلاق است، از کار تیمی لذت می برد و تلاش و پشتکار خستگی ناپذیرش عامل اصلی موفقیت هایش است.
عامل علاقه به رشته مهندس مکانیک بسیار مهم و ضروری است. با توجه به سختی های تحصیل در رشته مکانیک و دروسی که باید یادگرفته شوند، مهم ترین دلیلی که یک دانشجو را به ادامه دادن ترغیب می کند علاقه داشتن به راه و رشته است.
همچنین گفتنی است که دانشجویان باید در طول تحصیل به کارآموزی و فعالیت های خارج از دانشگاه نیز مشغول شوند و مهارت و قابلیت های عملی و فنی خود را گسترش دهند. دانش فنی و تجربه عملی در کنار هم می توانند یک آینده تضمین شده را برای فارغ التحصیل رشته مهندسی مکانیک رقم بزنند.