رشته مهندسی برق یکی از رشته های فنی مهم است. علاقه مندان به رشته مهندسی برق می توانند با قبولی در کنکور سراسری ریاضی و فیزیک، به تحصیل آن بپردازند.
فارغ التحصیلان رشته برق ساخت همه دستگاه ها و ابزارهایی که روزانه از آن ها استفاده می کنیم را به عهده دارند. از این ابزارها می توان به تلفن های هوشمند، لپ تاپ ها و مایکروویو اشاره کرد. علاوه بر این، مهندسان برق زیرساخت های جدایی ناپذیر هر جامعه پیشرفته هستند و فناوری هایی مانند نیروگاه ها و سیستم های دفاع نظامی را طراحی و نگهداری می کنند.
مهندسان برق دستگاه ها و سیستم هایی را که از برق، الکترونیک و مغناطیس ساخته شده اند را طراحی و توسعه می دهند. برخلاف بسیاری از رشته های مهندسی دیگر که قدمت آن ها به دوران باستان می رسد، رشته مهندسی برق یک رشته نسبتاً جدید است. این رشته در قرن نوزدهم ظهور کرد. زمانی که دانشمندانی مانند هانس کریستین اورستد و مایکل فارادی کار در مورد القای الکترومغناطیسی را آغاز کردند.
القای الکترومغناطیسی از میدان های مغناطیسی برای تولید ولتاژ و جریان الکتریکی در یک مدار بسته استفاده می شود. این القای الکترومغناطیسی، انرژی موتورهای الکتریکی، ژنراتورها، و بسیاری از دستگاه ها و ابزارهای دیگر را تأمین می کند. این کشف بنیانگذار اختراعات و تحولاتی بود که شیوه زندگی مردم را برای همیشه تغییر داد.
هیچ یک از این ها بدون مهندسین برق امکان پذیر نبود. فقط تصور کنید! بدون لامپ، تلویزیون، میکروچیپ ها، سیستم های مخابراتی یا کامپیوتر، جهان چگونه می توانست باشد؟
رشته مهندسی برق یک رشته عملی با انبوهی از فرصت های شغلی عالی است. مهندسان برق و الکترونیک می توانند در:
فعالیت کنند.
همچنین صنایع متعددی وجود دارد که پذیرای یک کارشناس رشته مهندسی برق هستند. مانند:
این بدان معناست که شما در پایان دوره کارشناسی رشته مهندسی برق، با توجه به مهارت هایی که دارید، می توانید ریز تراشه هایی را برای ابر رایانه ها آزمایش کنید یا موشک های فضایی قابل استفاده مجدد را طراحی کنید.
برای مثال، SpaceX، شرکت اکتشافات فضایی چند میلیاردی Elon Musk، اخیراً اعلام کرده است که یک جای خالی برای یک مهندس برق ماهر دارد. این نقش مهیج شامل ایجاد سیستم های آزمایشی برای موشک ها و ماهواره ها است که به SpaceX کمک می کند تا به هدف اصلی خود یعنی کشف ستاره ها برسد.
یکی از روش های انتخاب مناسب رشته دانشگاهی، شناخت ویژگی های لازم افراد برای آن رشته است. افراد برای اینکه بتوانند در رشته مهندسی برق نیز بیشترین موفقیت را کسب کنند باید ویژگی هایی داشته باشند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پایه اصلی رشته مهندسی برق، ریاضی و فیزیک است. به همین سبب یکی از ویژگی های رایج افرادی که به این رشته روی می آورند باید توانایی و مهارت بالای آن ها در این دروس باشد.
علاوه بر مهارت بالا، داشتن علاقه نیز از شروط لازم برای تداوم تحصیل در یک رشته است. با توجه به اینکه اساس رشته مهندسی برق در محاسبات و اعداد و ارقام است، علاقه به این زمینه ها و دروس محاسباتی نیز ضروری است.
رشته مهندس برق یکی از رشته های پرچالش و دشوار دانشگاهی است به همین سبب تحصیل و رسیدن به موفقیت در آن نیازمند تلاش و پشتکار فراوانی است.
افراد پس از گذراندن سنوات تحصیلی در رشته مهندسی برق، مهارت های خاصی را کسب می کنند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
همچنین گفتنی است که دانشجویان رشته مهندسی برق باید تلاش کنند علاوه بر گسترش دانش تئوری خود از طریق دروس دانشگاهی، مهارت های عملی خود را نیز با فعالیت های خارج از دانشگاه و کارآموزی بالا ببرند. زیرا مهارت های تئوری و عملی در کنار هم یک کارشناس حرفه ای رشته برق را تشکیل می دهند و او را برای حضور در مشاغل موجود در جامعه آماده می کنند.
برخی از درس هایی که در دبیرستان تدریس می شوند، درواقع پایه ای برای دروس دانشگاهی هستند. از جمله درس های دبیرستان که پیش زمینه ای برای رشته مهندسی برق هستند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
همانطور که گفته شد، پایه و اساس رشته برق، ریاضی است. بنابراین دروس محاسباتی و ریاضی از مواردی هستند که یادگیری دقیق آن ها ضروری است.
قوانین فیزیک و مسائل متعدد آن در زمینه برق، درواقع همان مباحث برق هستند که بسیار جزئی بیان شده اند.
یادگیری مسائل مربوط به آزمایشگاه های فیزیک بسیار ضروری است. چرا که پایه ای برای آموخته های آینده خواهند بود.
دانشجویان می توانند بر حسب علاقه خود یکی از گرایش های مهندسی برق در مقطع لیسانس را انتخاب کنند. گرایش های مهندسی برق در دوره لیسانس عبارتند از: الکترونیک، مخابرات، کنترل و قدرت.
گرایش های مهندسی برق در دوره کارشناسی دارای تعدادی دروس مشترک هستند که عبارتند از:
یکی از گرایش مهندسی برق الکترونیک است که به مباحثی چون میکروالکترونیک، مدار و سیستم می پردازد.
دروس تخصصی این گرایش عبارتند از:
گرایش مخابرات یکی دیگر از زیرمجموعه های مهندسی برق است که به مباحث مخابرات و امواج سیستم مخابرات می پردازد.
دروس تخصصی گرایش مخابرات عبارتند از:
رشته مهندسی برق گرایش کنترل
گرایش کنترل از دیگر گرایش های رشته مهندسی برق می باشد. هدف اصلی این رشته مطالعه و طراحی ها در جهت کنترل کردن خروجی و ورودی ها است.
دروس تخصصی این گرایش عبارتند از:
یکی از گرایش های پردرآمد رشته برق، گرایش قدرت است. هدف از این گرایش مطالعه و کار در زمینه تولید کردن برق در نیروگاه، انتقال برق و توزیع آن در شهر است.
دروس تخصصی گرایش قدرت عبارتند از:
تعداد کل واحدهای درسی ای که دانشجویان در طول دوره کارشناسی باید بگذرانند به شرح زیر است:
دروس عمومی |
22 واحد |
دروس پایه |
26 واحد |
دروس اصلی و تخصصی |
74 واحد |
دروس اختیاری |
6 واحد |
تعداد کل واحدها |
126 واحد |
تحصیل در بهترین دانشگاه ها خواست تمامی دانشجویان است. در اینجا به برترین دانشگاه های دولتی که رشته مهندسی برق را ارائه می دهند اشاره شده است.
و ده ها دانشگاه برتر دیگر که این رشته محبوب و پرچالش را به علاقه مندان ارائه می دهند.
رشته مهندسی برق رشته ای قدیمی و با سابقه در ایران و جهان است. دانشگاه های کشور این رشته را در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا نیز ارائه می دهند. یکی از بهترین دانشگاه های ایران که مهندسان درجه یکی را تربیت می کند دانشگاه شریف است.
همچنین علاقه مندان می توانند در دانشگاه های خارج از کشور نیز به ادامه تحصیل در رشته مهندسی برق بپردازند. این رشته در خارج از کشور نیز بسیار پررونق و محبوب است. شما می توانید با داشتن مقالات، پروژه ها و اختراعات همچنین کسب نمره زبان خوب در یک دانشگاه خوب خارجی بورسیه شوید.
دانشگاه های بزرگی در کشورهایی چون آمریکا، کانادا، فرانسه و آلمان همواره پذیرای استعدادهای برتر در رشته برق هستند.
مشاغل بسیاری در کشور وجود دارند که در آن ها حضور یک کارشناس رشته مهندسی برق الزامی است اما متاسفانه به دلیل اشباع شدن این رشته و سرمایه گذاری های اشتباه، همچنان مهندسان برق حرفه ای را در کشور داریم که دچار بیکاری هستند.
مهندسان برق در طیف وسیعی از صنایع کار می کنند و مهارت های مورد نیاز آن ها نیز بر این اساس متغیر است. این صنایع از بررسی مدارها گرفته تا مهارت های مدیریتی به عنوان یک مدیر پروژه را شامل می شوند. ابزارها و تجهیزات مورد نیاز یک کارشناس رشته مهندسی به همین ترتیب متغیر هستند. از یک ولت متر ساده گرفته تا نرم افزار پیچیده طراحی و ساخت می تواند به کار آن ها مربوط شود.
به هرحال گفتنی است که حرف اول را در استخدام شدن مهارت ها و توانایی های عملی یک مهندس و در درجه بعدی دانش های تئوری او می زند. بنابراین دانشجویان رشته مهندسی برق باید بکوشند در حین تحصیل برای گسترش مهارت های عملی خود فعالیت های خارج از دانشگاه نیز انجام دهند.
مهندسان برق حل کننده مشکلات و مبتکران جامعه هستند. آن ها همیشه به دنبال بهبود تولید و کارایی می باشند. کسانی که می توانند رویکرد عملی را با روش های جدید ترکیب کنند، موفق ترین و تأثیرگذارترین مهندسان برق هستند.
علی رغم عدم اطمینان اقتصاد جهانی به علت شیوع COVID19، آینده برای فارغ التحصیلان رشته مهندسی برق درخشان به نظر می رسد.
در حقیقت، آن ها نقشی محوری در توسعه و طراحی فناوری ها و زیرساخت های هوشمند لازم برای تأمین و بازیابی انرژی جهانی خواهند داشت. اداره آمار کار ایالات متحده (BLS) همانطور که در سایت ویکی پدیا آورده شده، پیش بینی کرده است که تقاضا برای مهندسان برق طی 12 ماه آینده و به طور تصاعدی تقریباً 5٪ رشد خواهد کرد.
برای اطلاع از دانشگاه های رشته مهندسی برق می توانید به سایت مهرگان ورک مراجعه کنید.