رشته آمار و کاربردها علمی بر مبنای اعداد و ارقام است. فارغ التحصیلان این رشته قادر هستند که با استفاده از مجموعه ای از مشاهدات، جزئیات و ارقام به یک نتیجه گیری کلی برسند.
رشته آمار یکی از رشته های جذاب دانشگاهی است که محبوبیت بالایی در میان کسانی دارد که به ریاضی علاقه دارند. امروزه آمار و کاربردها در تمامی ابعاد جامعه مورد نیاز است تا بتوانند نتایج دقیقی را بدست آورند.
کسانی که در رشته آمار و کاربردها تحصیل می کنند می توانند در آینده جایگاه های شغلی متنوعی داشته باشند. علاقه مندان به این رشته می توانند با قبولی در کنکور سراسری ریاضی و فیزیک به تحصیل آن بپردازند. درس ریاضی و فیزیک و کارهایی چون مقایسه، محاسبه و شمارش از اصلی ترین دروس و مباحث در رشته آمار محسوب می شوند.
رشته آمار و کاربردها در اکثر علوم روز دنیا نقش اساسی دارد. از جمله این علوم عبارتند از:
بدست آوردن آمار گونه های گیاهی و جانوری، سال های عمر آن ها، لیست موجوداتی که یافت شده اند و یا در حال انقراض هستند و ده ها موضوع دیگر که نیاز به بررسی دقیق یک کارشناس رشته آمار و کاربردها دارند.
یکی از اصلی ترین عنوان هایی که به رشته آمار و کاربردها نیاز دارند، علوم مهندسی است که همانند آمار سرشار از اعداد و ارقام و محاسبات است.
استفاده از دانش یک فارغ التحصیل رشته آمار برای بررسی دقیق موضوعات اقتصادی، اندازه گیری ریسک های موجود و احتمال شکست ها و موفقیت ها بسیار ضروری است.
یکی از علوم متعددی که به رشته آمار و کاربردها نیاز دارند، پزشکی است. حضور یک متخصص در زمینه آمار برای علم پزشکی و پیشرفت های بیشتر آن ضروری است.
بازاریابی از علومی است که امروزه بسیار پر رونق می باشد. برای پیشرفت هرچه بیشتر در این زمینه و کسب نتایج بهتر و پیشی گرفتن از رقبا، استفاده از آمار و ارقام و یک متخصص رشته آمار و کاربردها ضروری است.
حتی موضوعی چون ورزش نیز به علم کارشناس این رشته نیاز دارد. معمولا تیم ها برای آنالیز رقیب و شکست دادن آن ها از آمار و ارقام استفاده می کنند.
و ده ها مبحث مهم دیگر که در آن ها از آمار و متخصصان رشته آمار و کاربردها استفاده می شود. حضور پررنگ آمار در جامعه غیرقابل انکار است و همین موضوع نیاز افراد و صنعت ها را به متخصص ها و افراد ماهر در این زمینه چند برابر می کند.
در این مقاله به معرفی مفصل رشته آمار و کاربردها می پردازیم، تا قبل از انتخاب رشته از سایت سنجش اطلاعات کافی در مورد این رشته بدست بیاورید.
آشنایی با مباحثی که در طول تحصیل رشته آمار با آن ها سر و کار خواهید داشت، در انتخاب صحیح این رشته نقش موثری دارد. در اینجا به اصلی ترین ویژگی های یک کارشناس رشته آمار و کاربردها می پردازیم.
رشته آمار برای کسانی مناسب است که:
کار با اعداد و ارقام، شمارش کردن، محاسبه و نتیجه گیری از کارهای اصلی یک فارغ التحصیل رشته آمار و کاربردها است. بنابراین علاقه داشتن به کار محاسبه برای ورود به این حوزه بسیار مهم است.
امروزه اغلب مشاغل به صورت رایانه ای انجام می شود و شغل آمار نیز در این بین قرار دارد. بنابراین کسانی که به کار با فناوری های جدید آمار علاقه دارند نیز می توانند در این رشته موفق عمل کنند.
در رشته آمار و کاربردها اینکه از چه روش های محاسباتی ای استفاده کنید تا بهترین نتایج را کسب نمایید نیاز به نوآوری و خلاقیت نیز دارد.
علاقه مند بودن به کشف کردن و پی بردن به حقایق از ویژگی های مهم دیگر یک فارغ التحصیل رشته آمار است.
برخی از دروس دبیرستان شروعی برای مباحث و درس هایی تخصصی تر در دانشگاه هستند. در رشته آمار نیز قوی کردن پایه برای آماده شدن در دانشگاه ضروری است. از جمله درس های دبیرستان که در دانشگاه نیز کاربرد دارند عبارتند از:
همانطور که گفته شد، رشته آمار و کاربردها اغلب با اعداد و ارقام سروکار دارد و به همین علت یادگیری دقیق دروس ریاضی و حسابان بسیار مهم است.
یکی دیگر از درس های مهم و اصلی که مباحث مهم آمار را به صورت جزئی توضیح می دهد درس آمار و احتمال است.
برای اینکه با آینده تحصیلی خود بیشتر آشنا شوید و از مباحثی که خواهید آموخت آگاه باشید، در اینجا به دروس اصلی رشته آمار اشاره کرده ایم.
مهم ترین دروس پایه:
مهم ترین دروس تخصصی و الزامی
یادگیری مهم ترین دروس رشته آمار و کاربردها برای آینده شغلی این رشته مهم است. همچنین گفتنی است که دانشجویان باید تلاش کنند تا علاوه بر یادگیری دقیق تئوری این دروس، در انجام و بالا بردن مهارت های خود نیز بکوشند.
مجموع تمامی واحدهایی که یک دانشجو باید در رشته آمار و کاربردها بگذراند عبارتند از:
دروس عمومی |
22 واحد |
دروس پایه |
24 واحد |
دروس اصلی و تخصصی |
60 واحد |
دروس اختیاری |
30 واحد |
تعداد کل واحدها |
136 واحد |
دروس عمومی
دروس پایه
انتخاب دانشگاه یکی از مهم ترین و حساس ترین مرحله برای دانشجویان است. از جمله دانشگاه هایی که رشته آمار را ارائه می دهند عبارتند از:
● دانشگاه بین المللی قزوین
● دانشگاه تبریز
● دانشگاه اصفهان
● دانشگاه تهران
● دانشگاه الزهرا
● دانشگاه شهید بهشتی تهران
● دانشگاه باهنر کرمان
● دانشگاه شیراز
● دانشگاه علامه طباطبایی
● دانشگاه کاشان
● دانشگاه یزد
و ده ها دانشگاه دولتی بزرگ و مهم کشور.
در داخل ایران، علاقه مندان می توانند رشته آمار را در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در گرایش مورد نظر خود ادامه دهند.
دورس که در مقاطع بالاتر تدریس می شود مطالب آمار را به صورتی تخصصی تر آموزش می دهند.
رشتهآمار و کاربردها از رشته های پایه ای مهم در جهان است و دانشگاه های بزرگی پذیرای دانشجویان علاقه مند هستند. از جمله کشورهایی که همواره دانشجویان بسیاری را جذب خود می کنند عبارتند از:
● آمریکا
● کانادا
● استرالیا
● سوئیس
● آلمان
● اتریش
که برای به دست آوردن اطلاعات دقیقتر در این زمینه می توانید به سایت ویکی پدیا مراجعه کنید.
دروس دانشگاهی ای که در رشته آمار و کاربردها تدریس می شود، سبب بالا رفتن تخصص دانشجویان می شود اما کافی نیست. بنابراین دانشجویان باید به یادگیری نرم افزارهای مهم آمار بپردازند و مهارت های عملی خود را بالا ببرند.
یکی از دغدغه های اصلی دانشجویان پس از فارغ التحصیلی اشتغال است. بنابراین بررسی بازار کار یک رشته پیش از انتخاب آن بسیار ضروری است.
بازار کار رشته آمار و کاربردها بسیار پررونق است و موقعیت های شغلی بسیاری برای فارغ التحصیلان این رشته وجود دارد. از جمله مشاغل مرتبط با این رشته می توان به موارد زیر اشاره کرد:
این سازمان مدام با اعداد و ارقام سر و کار دارد و به کارگیری افراد ماهری که توانایی لازم را داشته باشند ضروری است.
از رایج ترین مراکزی که فارغ التحصیل های رشته آمار و کاربردها می توانند در آن به کار بپردازند، مرکز آمار ایران است.
در بانک ها که شمارش، محاسبه و اعداد حرف اول را می زنند نیز حصور یک کارشناس آمار لازم است.
برای اینکه تولید و فروش با محاسبات دقیق انجام شود و نرخ شکست ها و موفقیت ها محاسبه شود به یک کارشناس رشته آمار و کاربردها نیاز است.
از مشاغل اصلی کارشناسان آمار، کار در واحدهای آماری است که نیاز به متخصصان زبده دارند.
اداره بیمه نیز همواره با اعداد و ارقام سر و کار دارد و حضور یک کارشناس رشته آمار و کاربردها از ضروریات محسوب می شود.
و بسیاری دیگر از سازمان های دولتی و خصوصی که به نحوی با اعداد و محاسبه سروکار دارند.
دانشجویان پس از پایان دوره تحصیلی توانایی ها و مهارت های متعددی را کسب می کنند که به موفقیت آنان در مشاغل اکتسابی کمک خواهد کرد. این افراد می توانند از این مهارت ها برای کسب درآمد استفاده کنند.
از جمله این توانایی ها و کارها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
رشته آمار در هر حوزه ای در جامعه نقشی بسیار حیاتی دارد. این رشته در جمع آوری داده ها و همچنین در تجزیه و تحلیل آن ها با استفاده از تکنیک های آماری نیز کمک می کند.
برای مثال دولت برای انجام برنامه ریزی در بخش اقتصادی از رشته آمار و کاربردها استفاده می کند. یک تاجر با در نظر گرفتن داده ها و بازخوردها به دنبال گسترش تجارت خود در دنیای کسب و کار است. به همین ترتیب، سیاست نیز از آمار برای نشان دادن دستاوردهای خود استفاده می کند. همچنین برای نشان دادن مقالات پژوهشی، محققان از آمار استفاده می کنند. بنابراین، لیست استفاده از کاربردهای آمار بی پایان است.
هر چند رشته آمار و کاربردها از رشته های مهم دانشگاه است و تربیت افراد متخصص در این زمینه برای جوامع لازم و ضروری است.