دانشگاه فنی و حرفه ای مانند دیگر دانشگاه ها زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است و با بیش از 40 سال فعالیت، دانشکده ها و آموزشکده های فنی و حرفهای را در تمام شهرهای ایران مدیریت می کند. دانشگاه فنی و حرفه ای دارای۱۸۰ دانشکده است و ۵۴ رشته در مقطع کاردانی پیوسته و ۲۶ رشته در مقطع کارشناسی ناپیوسته ارائه می دهد. این دانشکده ها و مراکز آموزشی، هم به صورت دولتی و هم به صورت غیردولتی و خصوصی مدیریت و سازماندهی می شوند.
دانشگاه فنی و حرفه ای در آغاز زیرنظر وزارت آموزش و پرورش فعالیت می کرد و نام آن، مجتمع آموزش عالی پیامبر اعظم بود. در سال ۱۳۹۰ مجلس شورای اسلامی نام آن را به دانشگاه فنی و حرفه ای تغییر داد و زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری قرار گرفت.
فارغ التحصیلان مدارس فنی و حرفه ای، هنرستان های کاردانش و افراد با مدرک دیپلم نظام قدیم شرایط ورود به دانشگاه فنی و حرفه ای را دارند که البته دانشگاه بعد از بررسی شرایط از میان آن ها دانشجو انتخاب می کند. ساختمان مرکزی دانشگاه در مکان قبلی دانشکده فنی شهید شمسی پور در میدان ونک، خیابان برزیل شرقی واقع شده است.
در سال 1392 ریاست دانشگاه فنی و حرفه ای را یکی از اساتید دانشکده مهندسی برق دانشگاه امیرکبیر یعنی مسعود شفیعی برعهده گرفت. در سال 1396، آقای ناصر شمس، طی حکمی به ریاست موقت دانشگاه فنی و حرفه ای منصوب شد. آذرماه همان سال، ابراهیم صالحی عمران به عنوان ریاست جدید معرفی گردید که تا به امروز هم ریاست را برعهده دارند.
پاسخ به این سوال "بله" است؛ دانشگاه فنی و حرفه ای، 180 آموزشكده و مرکز آموزشی دارد که 114 مرکز آموزشی مخصوص پسران و بقیه مراکز آموزشی مخصوص دختران هستند. برای اطلاع از آدرس و تلفن هریک می توانید به سایت دانشگاه مراجعه کنید.
گروه های آموزشی تعریف شده در دانشگاه فنی و حرفه ای شامل موارد زیر است: فني و مهندسي (58%)، كشاورزي و دامپزشكي (21%)، علوم انساني (7%)، و هنر (12%). در جدول زیر، رشته های هریک از این گروه ها ارائه شده است:
فنی و مهندسی |
كشاورزي و دامپزشكي |
---|---|
رشته های مقطع کاردانی : برق و تاسيسات بهره برداري پالايش گاز مهندسی نرم افزار کاردانی ناپیوسته علمی کاربردی ارتباطات و فناوری اطلاعات (ICT) رشته های مقطع کارشناسی ناپیوسته: مهندسي تكنولوژي برق - قدرت مهندسي تكنولوژي الكترونيك مهندسی تکنولوژی ارتباطات و فناوري اطلاعات(ict) مهندسي تكنولوژي ساخت و توليد مهندسي تكنولوژي طراحي و نقشه كشي صنعتي مهندسي تكنولوژي صنايع چوب و كاغذ - سازه هاي چوبي مهندسي تكنولوژي ساختمان مهندسي تكنولوژي متالورژي علمي كاربردي معماري مهندسي تكنولوژي تاسيسات حرارتي و برودتي مهندسي تكنولوژي مكانيك خودرو مهندسي تكنولوژي صنايع نساجي مهندسي تكنولوژي صنايع شيميايي مهندسي اجرايي عمران مهندسي تكنولوژي نرم افزار كامپيوتر مهندسي تكنولوژي جوشكاري مهندسي تكنولوژي تجهيزات بندري مهندسي تكنولوژي راهسازي علمي كاربردي - مهندسي معدن علمي كاربردي - سراميك صنعتي |
رشته های مقطع کاردانی: مکانیک ماشینهای کشاورزی تکنولوژی پرورش دام تکنولوژی تولیدات زراعی پرورش زنبور عسل تکنولوژی گیاه پزشکی پرورش طیور تکثیر و پرورش آبزیان تکنولوژی تولیدات باغی کنترل کیفیت مواد غذایی گاوداری صنعتی گل و گیاهان زینتی مکانیزاسیون کشاورزی مرغداری صنعتی تولید و بهره برداری گیاهان دارویی و معطر انتقال و توزیع آب کشاورزی بهداشت آبزیان بهداشت یار دامپزشکی تکثیر و پرورش آبزیان زینتی تولید قارچ های خوراکی تولید نهال شیر و فراورده های لبنی رشته های مقطع کارشناسی ناپیوسته: مهندسی ماشینهای کشاورزی مهندسی تولیدات گیاهی تکنولوژی پرورش طیور علمی کاربردی تولید و پرورش گل و گیاهان زینتی علمی کاربردی مدیریت تلفیقی آفات مهندسی تولیدات دامی |
هنر |
علوم انسانی |
علمي كاربردي طراحی و تکنولوژی دوخت طراحی دوخت - طراحی دوخت طراحی پوشاک فرش دستباف علمی کاربردی ارتباط تصویری انیمیشن گرافیک هنرهای تجسمی - نقاشی هنرهای چوبی قلمزنی |
کاردانی پیوسته حسابداري بازرگانی کاردانی پیوسته امور اداري کاردانی ناپیوسته علمی کاربردی حسابداری کاردانی پیوسته تربيت بدني کاردانی پیوسته کودکیاری کاردانی ناپیوسته تبليغات و بازاريابي کاردانی پیوسته مدیریت خانواده کارشناسی ناپیوسته علمی کاربردی حسابداري کارشناسی ناپیوسته علمی کاربردی مربیگری ورزش |
در دانشگاه فنی و حرفه ای آموزش ها بیشتر عملی و کارگاهی است و بیشتر دروس نیازمند گذراندن دوره های کارآموزی هستند. آموزش های تئوری تنها 30 درصد کل برنامه آموزشی را تشکیل می دهند. دروس عملی در 1300 كارگاه ها و آزمايشگاه ها ارائه می شود. بنابراین، فارغ التحصیلان دانشگاه فنی و حرفه ای هم از دانش لازم برای انجام کار برخوردار می شوند و هم توانایی ها و مهارت هاي تخصصی و كاربردي را کسب می کنند و در واقع فنی تر هستند و به راحتی می توانند فرصت های شغلی مرتبط با رشته خود را پیدا کرده و وارد بازار کار شوند.
مدرك دانشگاه فنی و حرفه ای زیر نظر وزارت علوم، تحقيقات و فناوري صادر می شود، بنابراین از اعتبار کافی برخوردار است. فارغ التحصیلان می توانند هم در داخل کشور و هم در دانشگاه های خارجی به تحصیل خود ادامه دهند. دانشگاه فنی و حرفه ای مستقل عمل نمی کند، بلکه باید از قوانین آموزشي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري تبعیت نماید؛ مانند بازه زمانی تحصیل که کاردانی 2 سال و کارشناسی ناپيوسته نیز 2 سال است و اگر دانشجویی کمتر یا بیشتر از این مدت زمان تحصیل کند، باید مقررات مربوطه را درنظر داشته باشد.
برای ورود به دانشگاه فنی و حرفه ای دو راه وجود دارد؛ از طریق کنکور و از طریق سوابق تحصیلی.
فارغ التحصیلان مدارس فنی و حرفهای و کارودانش، می توانند در آزمون ورودی سازمان سنجش آموزش كشور شرکت کنند و با توجه به نمره و رتبه قبولی در یکی از مراکز و در رشته تحصیلی مورد نظر خود تحصیل کنند. داوطلبان باید برای اطلاع از شرایط آزمون سراسری دفترچه راهنمای آزمون همان سال را با دقت مطالعه نمایند.
همچنین داوطلبان می توانند بدون شرکت در کنکور و صرفا براساس سوابق و مدارک تحصیلی برای تحصیل در دانشگاه فنی و حرفه ای اقدام نمایند و دانشگاه نیز بعد از بررسی های لازم نسبت به پذیرش یا عدم پذیرش فرد تصمیم می گیرد.
دانشگاه فنی و حرفه ای هم از نظر علمی و هم عملی در سطح خوبی قرار دارد. البته تعداد مقالات علمی پژوهشی در حال افزایش است که متاسفانه به دلیل کمبود و یا قدیمی بودن تجهیزات و در مواردی نبود تجهیزات، امکان تبدیل آن ها به پتنت وجود ندارد. بنابراین مقالات را باید فاقد ارزش اقتصادی دانست.
متاسفانه عموم جامعه دانشجویان این دانشگاه را از نظر علمی و تخصصی در سطح پایین تری نسبت به دانشگاه های دولتی می دانند و بنابراین باید تلاش شود تا این نوع دیدگاه اصلاح شود.
متاسفانه بیشتر رشته های دانشگاه فنی و حرفه ای کاردانی هستند و دانشجویان بعد از این دوره باید بار دیگر در آزمون کارشناسی ناپیوسته شرکت کنند، که در این میان ممکن است کارشناسی رشته مورد نظر آنها در دانشکده های این دانشگاه ارائه نشده باشد و یا در یکی از دانشکده های واقع در دیگر شهرها و یا استان ها ارائه شوند.
پردرآمدترین رشته ها در دانشگاه فنی و حرفه ای، رشتههای الکترونیک، مکانیک و همچنین رشته های مرتبط با تعمیر وسایل خانگی و یا تعمیرات موبایل هستند. فرصتهای شغلی خوبی برای افراد متخصص در این زمینه ها در ایران وجود دارد. براساس اطلاعات و آمار باید گفت کشور به نیروهای متخصص و با مهارتهای فنی نیاز دارد و در انتخاب رشته، صرفا نباید معیار درآمد در نظر گرفته شود، زیرا جامعه به تمامی رشته های فنی نیازمند است. بنابراین علاقه و استعداد فرد هم باید به عنوان ملاک های دیگر دیده شوند.
البته عامل مهم دیگر در کسب درآمد بالا، انگیزه و پشتکار فرد در فراگیری مهارت و تخصص مورد نظر است و مجموعه این عوامل فارغ التحصیل دانشگاه فنی و حرفه ای را در آینده به صاحب یک شغل پردرآمد تبدیل خواهد کرد.
در سال 2019، دانشگاه فنی و حرفه ای براساس شاخص های تعیین شده برای سنجش، در دو سیستم رتبه بندی جهانی کیو اس (QS) و گرین متریک (GreenMetric) برای اولین بار ارزیابی شد. قابلیت ها و امکانات دانشگاه فنی و حرفه ای در این دو رتبه بندی محسوب شده است. نتایج نشان داد این دانشگاه در مقایسه با دانشگاه هایی از کشور اندونزی، بلغارستان، مجارستان، بوسنی هرزگوین، کلمبیا، پرو و بسیاری از دانشگاه های ایران در رده های بالاتری قرار می گیرد.
تیم مشاوره مهرگان ورک به جمع آوری اطلاعات و دانش مربوط به دانشگاه ها و رشته های مختلف و شرایط پذیرش هریک پرداخته است. داوطلبان عزیز ورود به دانشگاه با مراجعه به سایت امکان برقراری ارتباط با کارشناسان و مشاوران را خواهند داشت و با راحتی و سرعت بیشتری می توانند پاسخ سوالات خود را دریافت کنند.
لیست دانشگاه های فنی و حرفه ای ایران